De vette huid is glimmend, dik, heeft grove poriën, aanleg tot puistjes en andere huidoneffenheden. Bij de vette huid werken de talgklieren te hard, en produceren meer huidvet dan nodig. Dat verklaart het glimmende uiterlijk.

De huid kan ook gecombineerd zijn waarbij plaatselijke vette delen voorkomen, meestal de T-zone (voorhoofd, neus en kin).

Wanneer de overmatige talgproductie de uitvoergangen van de poriën verstopt kunnen er ontstekingen optreden. Dan komen er papels en pustels op de huid. We noemen het dan acné.

PUUR Huidinstituut heeft voor u de volgende oplossingen:

Eerste keer bij PUUR Huidinstituut? Ervaar je mooiste huid, plan een Skin Experience
Tijdens de Skin Experience treat maken we kennis met jou, je huid en met je wensen. Samen met de huidspecialist start je, onder het genot van een heerlijk kopje koffie of thee, met het beantwoorden van gerichte vragen, we doen een uitgebreide huidscan en laten je huid de producten ervaren tijdens een korte facial. Uit deze Skin Experience volgt een huidtraject met behandeladvies in het instituut met de huidspecialiste en product advies voor thuis.

FAQ

+
Wat is een vette huid?
Een vette huid is een huid met een te veel talg. De vette huid voelt vettig aan en glimt vaak een stuk meer. Dit kan als storend ervaren worden. Bij een vette huid is de kans op puistjes en mee-eters groter, door de overproductie van talg in je huid.

+
Wat is een talgklier bij een vette huid?
De talgklier is een huidklier die in de diepere huidlagen talg aanmaakt. De aangemaakte talg verlaat de huid door een afvoerbuisje naar de huidoppervlakte. Aan de buitenkant van de huid zien we dit als een porie. Overal in je lichaam, behalve op je handpalmen en voetzolen, wordt talg aangemaakt. Talg dient voor soepelheid van de huid.

+
Wat doet talg bij een vette huid?
Talg houdt de huid soepel en vet, waardoor deze beter waterafstotend is en je lichaam beschermd wordt van invloeden van buitenaf. Het beschermt tegen uitdroging en vochtverlies. Ook verhoogt talg de weerstand tegen invloeden van buitenaf, zoals ziekteverwekkers en irriterende stoffen. Talg vormt samen met zweet de zuurmantel van de huid. Talg, zweet en vocht, die in balans, zijn zorgen voor een goede huid barrière.

+
Wat is overmatige talgproductie?
Bij een overmatige talgproductie wordt er te veel talg aangemaakt door de talgklier.

+
Wat is een vette t-zone?
Bij een vette t-zone glimt de huid vaak op het voorhoofd, de neus en de kin. Dit zijn plaatsen waar overmatige talgklierproductie kan voorkomen en dus onzuiverheden zoals puistjes en mee-eters kunnen ontstaan.

+
Hoe voorkom ik een vette huid?
Een vette huid kan ontstaan door verschillende factoren: aanleg, hormonen, leefomgeving of bijvoorbeeld de temperatuur van het land waarin je woont. Je kunt een vette huid voorkomen door gezond te eten en twee keer per dag je huid te reinigen met een geschikt reinigingsproduct. Het aanvullen van geschikte huidverzorgingsproducten, om de huid goed te verzorgen, is essentieel. Daarnaast is het heel belangrijk dat je huidbarrière in balans blijft, zodat bacteriën geen kans krijgen om de huid binnen te dringen. Probeer daarnaast make-up op oliebasis te vermijden.

+
Wat helpt tegen een vette huid?
Je kunt een vette huid voorkomen door gezond te eten, twee keer per dag je huid te reinigen met een geschikt reinigingsproduct en te verzorgen met een crème. Een dieptereiniging op basis van salicylzuur werkt effectief op een vette huid! Probeer daarnaast make-up op oliebasis te vermijden.

+
Krijg je puistjes van een vette huid?
Door een overmatige talgproductie, in combinatie met (een overgroei van) bacteriën, ontstaan puistjes. Puistjes worden gekenmerkt als een huidontsteking. Ons lichaam produceert talg om de huid soepel te houden. Door overmatige talgproductie raakt de opening naar je huid, de porie, verstopt en kan er een puistje ontstaan.

+
Moet ik met een vette huid naar de huisarts?
In principe hoef je voor een vette huid niet naar de huisarts. Ga voor advies naar een huidspecialist om het juiste behandel- en productadvies te krijgen. Bij acné kun je eventueel ook naar een huidspecialist of huidtherapeut. Bij een extreme vorm van acné zal de specialist je doorsturen naar een huisarts of dermatoloog.

+
Waarom glimt mijn vette huid?
Door een overmatige talgproductie van de huid, ontstaat er een soort vettig laatje op je huid waardoor je huid gaat glimmen.

+
Waarom wordt de huid droger als we ouder worden?
Talg zorgt ervoor dat de huid soepel blijft en dat vocht vastgehouden wordt. Naar mate we ouder worden, neemt de talgproductie af. Hierdoor ontstaat een gedehydreerde en droge huid.

+
Waarom heeft een vette huid meestal minder rimpels?
Van nature zit er veel vitamine E in de huid. Vitamine E houdt de huid barrière intact, waardoor er minder vocht verloren gaat. Dit zorgt voor een sterke huidbarrière, waardoor de kans op diepliggende rimpels verminderd wordt.