OEDEEMTHERAPIE (LIPO- EN LYMFOEDEEM)
Vochtophoping in de armen, handen, voeten of benen?
Voelen uw benen zwaar en neemt de zwelling naar mate de dag vordert toe? Dan heeft u wellicht last van oedeem.

Wat is oedeem?
Oedeem is de aanwezigheid van vocht op plaatsen in het lichaam waar vocht normaal niet of nauwelijks aanwezig is. Een vochtophoping en een stagnatie in afvoer ervan. Allereerst bestaan er verschillende soorten oedeem. Zo kan oedeem ontstaan als gevolg van een cosmetische operatie, oedeem kan aangeboren zijn of door een trigger ontstaan. Een trigger kan zijn dat een lymfeknoop verwijderd is als gevolg van bijv. kanker. Zijn er meerdere lymfeknopen verwijderd? Dan is de kans op ophoping van vocht groter dan wanneer er alleen een lymfeknoop is verwijderd.

Lymfoedeem

Lymfoedeem is het zwellen van een of meerdere lichaamsdelen (meestal armen/handen of benen/voeten) door ophoping van lymfevocht. Lymfevocht is rijk aan eiwitten, afvalstoffen en witte bloedcellen. Het vocht stroomt door de zogeheten lymfevaten, die samen met de lymfeknopen een netwerk vormen, het lymfatisch systeem. Dit systeem zorgt voor goede verspreiding/afvoer van het vocht in onze lichaam.

Lipoedeem

Lipoedeem betekent letterlijk ‘vetzwelling’. Het betreft een grote hoeveelheid ongelijkmatig verdeeld vet onder de huid van de heupen, dijen, knieën en onderbenen. Lymfoedeem veroorzaakt geen lipoedeem, maar bij lipoedeem kan wel lymfoedeem ontstaan. Hierbij is dan ook sprake van lipolymfoedeem.

Oedeemtherapie bij PUUR Huidinstituut door huidtherapeut

Het doel van oedeemtherapie is reductie van zwelling en/of pijnklachten die ermee gepaard gaan. Door de thuisadviezen van onze huidtherapeuten krijgt u handvaten om zelf onze behandeling thuis te ondersteunen. Na het intakeconsult bepalen onze therapeut samen met u welke behandelmogelijkheid het beste bij u past (nodig is).

De behandelingen kunnen manueel of worden ingezet met Contouring apparatuur