ROSACEA is een veel voorkomende chronische huidaandoening in het gezicht. Het meest opvallende is de felrode kleur van de wangen en de neus, voorhoofd en/of kin. Rosacea betekent letterlijk ‘rood als een roos’.

De vier belangrijkste kenmerken zijn roodheid, kleine uitgezette bloedvaatjes (couperose), bultjes (papels) en puistjes (pustels). Meestal is de kleur rozerood, soms wat paarsrood. De aandoening kan lijken op acne, de bekende jeugdpuistjes. Rosacea komt echter op latere leeftijd voor dan jeugdpuistjes, meestal niet voor het 30ste jaar. Vooral vrouwen van middelbare leeftijd hebben er vaak last van. Bij mannen komt het minder vaak voor. Het treft vooral mensen met een licht huidtype.

De exacte oorzaak van rosacea is nog onbekend. De ernst van rosacea kan worden beïnvloed door uitwendige factoren, waardoor de klachten kunnen toenemen. Voorbeelden hiervan zijn warmte, zonlicht, cosmetica, huidverzorgingsproducten en sommige geneesmiddelen. Een oorzakelijke rol van voeding is nooit aangetoond; wel kan (tijdelijke) verergering van de roodheid optreden door het drinken van alcohol en het eten van sterk gekruid voedsel.

Behandeling van Rosacea

Rosacea is doorgaans goed te behandelen, maar zelden definitief te genezen. Door het gebruik van de juiste huidverzorgingsproducten kunnen de verschijnselen worden geminimaliseerd en de huid worden gekalmeerd. Daar waar nodig zal contact met dermatoloog worden opgenomen.

 

ROODHEID VAN DE HUID

Roodheid is een veel voorkomend symptoom. Het kan onder andere een uiting zijn van een gevoelige of geïrriteerde huid. De roodheid kan verergeren door inwendig of uitwendige triggers zoals hormonale schommelingen, stress, temperatuurswisselingen en bepaalde cosmetica.

Roodheid van de huid is een geheel ander huidprobleem dan rosacea en zal daardoor ook anders worden behandeld door de huidspecialistes.

Gesprongen adertjes, Spider naevus of Bloedblaasjes

Bij Spider Naevus (=spinnetje) zien we een groot rood vaatbultje met daarom heen kleine bloedvaatjes die uitwaaien als pootjes. De spider naevus komt vaak voor in het gelaat, hals, en decolleté. Gesprongen adertjes kunnen overal in het gelaat voorkomen, een grote hoeveelheid bij elkaar wordt ook couperose genoemd. Bloedblaasjes zijn kleine rode blaasjes op de huid, die niet gevaarlijk zijn. Dit soort blaasjes zijn helderrood en liggen als een half bolletje op je huid. De huidspecialistes van PUUR kan dit doormiddel van IPL behandeling of coagulatie (zapper of tele`way) snel en effectief verwijderen van de huid.

 

De verschillende behandelmethodes bij rosacea en roodheid zijn:

  • Pascaud Rosacea Treatment
  • Forlle`d behandelingen
  • PH Formula behandeling, CR
  • Dr. K Repair treatment bij roodheid én rosacea
  • Laser – IPL behandeling bij rosacea
  • camouflage therapie
  • coagulatie door tele`way of zapper bij plaatselijk gesprongen adertjes, spinnaevus en bloedblaasjes

PUUR Huidinstituut zal na een uitgebreide analyse een behandelplan samenstellen om de rosacea en roodheid te behandelen. Wij adviseren om de adviezen van de huidspecialistes voor voeding en producten voor thuisgebruik op te volgen voor het beste resultaat.

Worden de behandelingen van acne vergoed door de zorgverzekeraar?

Een behandeling kan bij een aanvullende verzekering geheel of gedeeltelijk vergoed worden door de zorgverzekeraar. De vergoeding is afhankelijk van de verzekering en de polisvoorwaarden.