De overgang kan een intense periode zijn voor het lichaam van de vrouw, zowel mentaal als fysiek. Het hormoon oestrogeen is hier voornamelijk verantwoordelijk voor. De productie van oestrogeen neemt af wanneer jij in de overgang komt. Naast vele mentale en fysieke ongemakken zoals stemmingswisselingen of opvliegers, heeft oestrogeen ook een directe invloed op jouw huid. Het kan zelfs zijn dat iemand “ineens” huidverslapping en rimpels gaat krijgen. Ik vertel je meer wat de afname van oestrogeen met jouw huid doet.

 

WAT DOET DE OVERGANG MET MIJN HUID blog beauty puur huidinstituut rimpels huidveroudering huidverslapping

 

1. Een droge en / of vochtarme huid

Wanneer de productie van oestrogeen daalt, daalt ook de aanwezigheid van de waterbindende stoffen. Dit houdt in dat de natuurlijke hyaluronzuurgehalte in de huid afneemt, waardoor je huid minder goed vocht kan vasthouden, de huidbarrière achteruit gaat en talgklierproductie afneemt. Dit heeft als gevolg dat droger en kwetsbaarder kan aanvoelen. Je huid kan naast droogte ook fijne lijntjes en rimpeltjes gaan vertonen.

Vooral in deze fase is het waardevol dat de huid de juiste behandelingen en producten krijgen. Bij PUUR hebben wij daarom ook specifieke behandeling waar je huid een volledige hydratatie boost van krijgt, zoals de Forlle’d treatments, collageen vlies maskers van Valmont en marmatrix behandelingen van Pascaud. Deze behandelingen bestaan uit een dubbele reiniging dieptereiniging, eventueel bindweefselmassage en een sterk hydraterend en voedend masker. Het resultaat? Een goed gehydrateerde huid met een mooie glow.

 

2. Toename van rimpels en huidverslapping

Bij een jonge en stevige huid is er veel collageen en elastine aanwezig in de diepere huidlagen. Jaarlijks vermindert de kwaliteit en hoeveelheid van collageen met ruim 2% in je huid door de afname van oestrogeen tijdens de overgang. Daarnaast neemt de dikte van je huid met ruim 1% af en de elasticiteit van je huid in de overgang neemt jaarlijks met 0,5% af. Help! 

De gevolgen zijn rimpels, huidverslapping en volume verlies. Strakke kaakcontouren zijn snel verleden tijd en rimpels kunnen storend worden ervaren wanneer je in de spiegel kijkt. Het proces kan zo snel gaan, dat je “ineens” sterk lijkt te verouderen..

Bij PUUR Huidinstituut kunnen wij jouw huid behandelen om rimpels en huidverslapping tegen te gaan, door middel van de wave radiofrequentie behandeling, peelings, ipl, microneedling en ook bindweefselmassage.  De huidspecialist of huidtherapeut bekijkt samen met jou welke behandeling het meest effectief zal zijn voor jouw huid om het mooiste resultaat te behalen.

 

3. Grove poriën, puistjes en ontstekingen

Door de daling van de productie van oestrogeen, heeft je lichaam relatief meer testosteron, (mannelijke hormoon). Testosteron kan zorgen voor zichtbaar vergrote poriën. Testosteron kan daarnaast ook zorgen voor meer ontstekingen en puistjes in het gezicht en de hals.

Grove poriën en puistjes kunnen door de specialistes van PUUR Huidinstituut worden aangepakt met peelings, microdermabrasie en / of microneedling. De huidspecialiste bespreekt welke behandeling het beste bij jouw huid past. Het is belangrijk om thuis ook de juiste huidverzorging te gebruiken. Want… één keer in de zes weken naar de sportschool geeft ook geen sixpack!

 

4. Volume verlies

Je stofwisseling (metabolisme) neemt af door de daling van de productie van oestrogeen en het ouder worden. Het lagere oestrogeenniveau en de verminderde stofwisseling zorgen naast een dunnere huid óók voor minder spierweefsel. Het matras van collageen en elastine, samen met spierweefsel, zorgen voor gezichtsvormen. Wanneer kwaliteit en spiervolume verminderen, zal de huid gaan invallen waardoor er fijne lijntjes en rimpels komen. Hierdoor worden jukbeenderen en oogkassen zichtbaarder, waardoor de huid er opeens veel ouder uit kan gaan zien. 

 

De andere keerzijde: door de relatief toegenomen testosteronproductie, en vermindering van oestrogeen, kan het vet juist op andere plekken op je lichaam gaan zitten. Je zult, naast minder volume in je gezicht, kunnen ervaren dat je vet op billen, heupen en buik minder snel weer weg krijgt. Grrrr.

 

5. Overbeharing

Doordat er tijdens en na de overgang meer testosteron (mannelijk hormoon) dan oestrogeen (vrouwelijk hormoon) in het lichaam is, kan het testosteron zorgen voor ongewenste haargroei, met name in het gezicht. Weer: help! Daarentegen neemt de beharing op lichaam soms juist weer af. 

Toenemende ongewenste haargroei kan als storend worden ervaren en kan effectief worden behandeld met de diode laser en/of elektrisch epileren. Beiden technieken zorgen voor definitieve haarverwijdering. Wij adviseren, na het behandeltraject, jaarlijks een onderhoudsbehandeling om het resultaat te behouden. De behandelingen in het gezicht kunnen door de zorgverzekering worden vergoed. Wij adviseren altijd de polis te checken. 

Blonde, witte/grijze of rossige (over)beharing kan niet door middel van laser worden behandeld, helaas, daarbij adviseren bij elektrisch epilatie waarbij de haar één voor één met een dun naaldje en warmte wordt verwarmd. Het haarzakje wordt vernietigd en nieuwe ontwikkeling van haargroei neemt sterk af.

 

Mijn tip:
Gelukkig mogen wij ouder worden, een rimpel hoort daarbij. Verzorg je huid extra goed. Zorg voor een egale huid, fijne huidstructuur zonder pigmentvlekjes, dan vallen die rimpeltjes ook echt niet meer op!

 

Welke huidverzorging is het beste voor mijn huid bij de overgang?

Skincare die belangrijk voor jouw huid is tijdens de overgang:

  • Met stip op nummer ÉÉN! Het allerbelangrijkste is om dagelijks een SPF (zonnefactor) aan te brengen én om gedurende de dag (elke twee uur) bij te smeren. Een SPF gaat huidschade door de UV straling tegen, voorkomt pigmentvlekken én gaat rimpelvorming en huidverslapping tegen. 
  • Ook is het belangrijk om je huid te hydrateren met hyaluronzuur. Door de afname van oestrogeen is je natuurlijke aanmaak van hyaluronzuur ook minder. Voorzie je huid van buitenaf van extra hyaluronzuur. Kies een moisturizer met hyaluronzuur die alle huidlagen voorziet van het vocht én jouw huid helpt het vocht vast te houden. Mijn hyaluronzuur topper is van Forlle`d: Forlle’d Hyalogy P-effect Essence
  • Pre- en probioticaversterken de bescherming van je huid van binnenuit en buitenaf. Het helpt de huid die uit balans is om gevoeligheid en droogte te verminderen. Wij adviseren door de schitterende resultaten de huidverzorging van Dr. K .
  • Om de huid vitaal en soepel te houden, is het waardevol om de dode huidcellen met een wekelijkse exfoliant te exfoliëren. Door het verminderen van dode huidcellen, krijgen de levende huidcellen toegang tot de ingrediënten van je skincare. Fruitzuren zijn erg populair en effectief. Laat je goed adviseren door de huidspecialiste van PUUR voor het beste product dat bij jouw huid past. 
  • Activeer je huid met een serum met retinol (vitamine A). Er zijn veel varianten van retinol, dus laat je goed adviseren en gebruik alleen het allerbeste voor je huid. Mijn favoriete vitamine A crème is absoluut: pHformula Vita A cream 
  • Verlies van stevigheid voorkom je met vitamine C in je huidverzorging. Naast een verheldering, geeft dit ingrediënt jouw huid een glow en antioxidanten. Kies een product met een zuivere vorm van vitamine C, want dit prachtige ingrediënt is moeilijk stabiel te houden en is geneigd snel te vervliegen. De specialistes bij PUUR Huidinstituut kunnen jou hierover adviseren. 
  • Omega 3 houdt je huid glad en soepel. Collageensupplementen verstevigen de huid van binnenuit. Deze combinatie, in samen met vitamine C, zorgen voor een steviger ‘matras’ van je huid.  
  • Droogte ga je tegen door een vollere huidverzorging te gebruiken als voorheen. Je huid heeft in de overgang, door de droogte en volumeverlies, meer ceramides en vochtcomponenten nodig. Verwen je huid met een vollere crème! 

 

En nog één tip, want ik kan het niet laten:

Vergeet niet te genieten van het leven! Slow down, relax en ga de natuur in. Het doet je goed en je gaat vanzelf stralen!

 

Liefs Edith,

Huidspecialiste en eigenaresse van PUUR Huidinstituut Oosterhout & Prinsenbeek, PUUR Natural Skin Breda en het online huidadvies platform met webshop; Het Online Huidinstituut | www.hohi.nl

 

Ook huidspecialiste Marijn heeft er onlangs aandacht aan besteed in haar blog: https://puur-huidinstituut.nl/de-overgang-vijf-tips-voor-je-huid-2/

edith Naaijkens PUUR huidinstituut prinsenbeek oosterhout breda

Edith Naaiijkens