VIJF tips voor je huid in de overgang!

De menopauze, ook wel de overgang genoemd, is een markante fase in het leven van een vrouw. Je wordt geconfronteerd met diverse onverklaarbare klachten zoals stemmingswisselingen en opvliegers. Ook je huid gaat door een turbulente tijd en kan hierdoor veranderen. Deze veranderingen, zowel vóór, tijdens als na de overgang, zijn grotendeels te wijten aan het hormoon oestrogeen. De productie van oestrogeen neemt af tijdens de overgang, en dit hormoon heeft directe invloed op de huid. Wil je weten wat er met je huid gebeurt tijdens en na de overgang? Lees dan verder in deze blog. Veel leesplezier!

 

menopauze overgang huid probleem skincare vijftig plus huidtherapeut hudispecialist puur huidinstituut

 

Effecten op de huid

Zoals ik al aangaf, heeft de overgang een aanzienlijke invloed op de huidconditie. Door de vermindering van het hormoon oestrogeen in je lichaam neemt de hoeveelheid collageen in je huid af. Wist je dat dit jaarlijks met 1 tot 2 procent gebeurt? Bovendien vermindert de huid dikte ook met 1 procent per jaar. Dit leidt tot een afname van de stevigheid en structuur van de huid. Ook de elasticiteit van de huid neemt af en het vermogen om vocht vast te houden verslechtert. Het resultaat: een drogere huid die sneller geïrriteerd raakt. Het is dan ook niet verrassend dat vrouwen rond de vijftig jaar vaak klagen over rimpels, ingevallen wangen en een slappe, droge, onrustige huid.

Haargroei en puistjes

Je hebt ze vast wel eens gezien, die vervelende heksenharen. Het is een vreemde naam, maar als je ze hebt, weet je direct wat ik bedoel. Het zijn die dikke, stugge haren die plotseling verschijnen onder je kin of op je bovenlip. Dit fenomeen doet zich vaak voor tijdens of na de overgang. Ook dit is indirect gerelateerd aan oestrogeen. Wanneer de productie van oestrogeen daalt, blijft er relatief meer van het mannelijke hormoon testosteron in je lichaam aanwezig. Testosteron krijgt dan de overhand en kan leiden tot ongewenst gezichtshaar, vergrote poriën, roodheid en puistjes.

De rol van een huidspecialiste

Gelukkig zijn wij gespecialiseerd in het verbeteren van de huid tijdens de overgang. De rijpere huid heeft vaak meer moeite met het afvoeren van dode huidcellen, waardoor deze dikker en doffer wordt. Een peeling kan de huid enorm opfrissen. Ook is een stimulerende massage effectief om de doorbloeding te activeren. Dit kan handmatig met een bindweefselmassage of met apparaten.

 

Verder is het cruciaal om het collageen in de huid aan te vullen en te stimuleren, zodat het volume en de stevigheid behouden blijven. Dit kun je zelf doen door voedingssupplementen in te nemen. Een krachtige combinatie is Omega 3 en Cellics Confidence. Omega 3 houdt je cellen soepel, terwijl het Cell Confidence helpt bij de opbouw van collageen. Je vindt ze hier:

– Cellics Together – Omega 3 
Cellics Confidence

Wil je naast je collageen ook elke cel in je lichaam verbeteren en DNA-schade herstellen? Dan is het Nucleotiden supplement van Dr. K wellicht wat voor jou:
Dr. K Nucleocollagen

Ook onze instituut-behandelingen zijn uitstekend nu je veranderingen in je huid begint te merken. Overweeg een peeling, bindweefselmassage, microneedling, of een behandeling met radiofrequentie. Manuele behandelingen zoals die van Valmont en Forlle’d kunnen jouw huid ook een boost geven!

 

VIJF TIPS VOOR DE HUID IN DE VERGANG: WAT JE THUIS ZELF KUNT DOEN!

1. Exfoliëren maar!

Help je huid een handje door dode huidcellen te verwijderen en een frisse uitstraling te herwinnen. Laat je adviseren over welke exfoliant (ook bekend als dieptereiniging) het beste bij jouw huid past. (TIP: bel ons even.) Kies liever geen scrub, maar een product met glycolzuur. Dit helpt niet alleen bij het verwijderen van huidcellen, maar verbetert ook meteen de vochthuishouding. Bij een onzuivere huid met puistjes is salicylzuur een goede optie. De ultieme booster voor je huid is pHformula DERMABRASION.

2. Externe factoren

Alcohol, zon, roken en suikers zijn niet bevorderlijk voor je huid. Beperk deze of vermijd ze helemaal!

3. Antioxidanten

Belangrijk in zowel je huidverzorging als je voeding! Denk aan vitamine C, wat mij betreft een echte uitblinker. Ook Omega 3 is essentieel, vooral voor een ouder wordende, drogere huid. Mijn favoriete product rijk aan antioxidanten: Forlle’d Hyalogy Platinum Lotion

4. Gebruik een goede SPF!

Een SPF is cruciaal om rimpels, pigmentvlekken en andere tekenen van huidveroudering te voorkomen. Deze aanrader is ideaal: Pascaud | UV Defense. Naast SPF is een luchtige dag- en nachtverzorging belangrijk, zodat je huid kan ademen tijdens opvliegers en niet afgesloten raakt. Zorg ervoor dat deze anti-aging ingrediënten bevat. Mijn suggestie: Pascaud | 24 Hour Cream.

5. En last but not least, vergeet niet te genieten. Dat is pas écht goed voor de huid!

 

Ken je huid en weet wat je smeert. Een mooie huid vereist de juiste aandacht (én verzorging), vooral bij hormonale schommelingen. Heb je vragen over jouw huid? Laat het me weten, dan plannen we een vrijblijvend intakegesprek en geef ik je graag uitgebreid advies. Zowel in het instituut als online sta ik klaar voor al je vragen!

Liefs Marijn,
Huidspecialiste PUUR Huidinstituut

marijn de jong puur huidinstituut oosterhout

En natuurlijk zijn alle skincare producten te koop in de webshop van PUUR Huidinstituut: Het Online Huidinstituut

Marijn de Jong