Confettihuid klinkt als een feestje maar dat is het helaas niet. In zomerse tijden worden er kortere broeken en bloesjes gedragen en wordt de wit-vlekkerige huid snel zichtbaar. Laat ik starten met het uitspreken dat het een onschuldige aandoening is waarvan de oorzaak nog niet helemaal bekend is. Het is een onomkeerbare schade van de huid door de zon.

De latijnse benaming voor deze huid aandoening is Idiopathische guttate hypomelanose. De aandoening bestaat uit kleine witte ronde vlekjes van 2 tot 5 millimeter die voornamelijk voorkomen op de onderbenen- en armen. De plekjes hebben meestal een glad oppervlak en dus niet verheven op de huid. In sommige gevallen kan er hyperkeratose of lichte schilfering voorkomen en een droog uiterlijk hebben. In de witte plekjes is het pigment geheel verdwenen. De plekjes worden veelal gezien op de lichtere huidtypes en in de meeste gevallen boven de 50 jarige leeftijd. In tegenstelling tot vitiligo waarbij de vlekken samenvloeien en een grote witte oppervlaktes worden, blijven de vlekjes bij de confettihuid klein en rond.
De oorzaak is nog niet bekend echter speelt erfelijkheid hierin vaak wel een rol. Deze aandoening wordt veelal gezien bij zonaanbidders waarbij de huid veel en langdurig in de zon is geweest.

 

confetti huid huidspecialist puur huidinstituut huidaandoening guttate

Wat te doen tegen een confettihuid: Wat kan de huisspecialist doen aan de confettihuid?

Helaas is het een onomkeerbare huidschade die niet te verhelpen is met behandelingen of crèmes. In enkele gevallen kan een behandeling gericht op celvernieuwing een lichte vermindering geven op de huid. Dit is geheel afhankelijk van de huid en per persoon verschillend.
Camouflagetherapie kan een oplossing zijn om de witte plekjes tijdelijk minder zichtbaar te maken. Kleurverschillen op de huid kunnen worden bedekt met camouflage producten. Zelden wordt dit dagelijks gedaan maar in geval van een feest of speciale gelegenheid is dit zeker een mogelijkheid.

“Voorkomen van confettihuid is het allerbelangrijkste.” Hieronder mijn tips.

TIPS om confettihuid te voorkomen:

  • Draag luchtige kleding die beschermt tegen de zon
  • Smeer altijd in met een SPF om verbranding en zonschade te voorkomen.
  • Smeer bij blootstelling aan zonlicht elke 2 uur met minimaal factor 30.
  • Houd de huid soepel en gevoed door dagelijks in te smeren met een hydraterende crème.
  • Vermijd de zonnebank en zon tussen 12 en 15 uur

 

Confettihuid versus schimmelinfectie

Wanneer je signaleert dat je huid deze vlekjes bevat is het raadzaam om door de huisarts te laten beoordelen of het om confettihuid gaat. Het kan namelijk ook een schimmel infectie zijn. En die is door middel van medicateuze crèmes aan te pakken.

 

Helaas komt de confettihuid tegenwoordig erg veel voor. De huidspecialistes en huidtherapeuten van PUUR Huidinstituut kijken graag met je mee naar de mogelijkheden en kunnen je voorlichten en tips geven. Plan gerust een adviesgesprek bij hen in. Klik hier om een afspraak te maken:
Locatie Breda – Prinsenbeek: https://puur-huidinstituut.nl/afspraak-maken-prinsenbeek/

Locatie Oosterhout: https://puur-huidinstituut.nl/afspraak-maken-oosterhout/

 

SKINCARE TIPS:

Pascaud Body Oil 200 ml

Puur plantaardige verzorgende oliën die een gevoel van baby olie geven. Trekt snel in en is zeer geschikt voor de droge huid

Pascaud Bodypolish 200 ml 
Deze heerlijke intensieve maar milde bodyscrub, die als douchegel gebruikt kan worden, bevat bamboe extract (Bambus Arundinacea Stem Extract) als exfoliant. Het verwijdert op milde wijze dode huidcellen waardoor de huid zachter en soepel aanvoelt en Body Oil optimaal kan worden opgenomen.

 

Liefs Edith,
Huidspecialist en eigenaresse PUUR Huidinstituut Breda – Prinsenbeek & Oosterhout
en Het Online Huidinstituut | www.hohi.nl

edith Naaijkens PUUR huidinstituut prinsenbeek oosterhout

 

Lees ook de BLOG over: Sinaasappelhuid: Het verschil tussen cellulite en cellulitis

 

Edith Naaiijkens