Eet jezelf een stralende huid!

Heb je je ooit afgevraagd of er een verband is tussen wat je eet en de conditie van je huid? Absoluut! Al eeuwenlang weten we dat voeding zowel positieve als negatieve invloeden kan hebben op onze huid. Net als alle andere organen heeft de huid de juiste voedingsstoffen nodig om gezond te blijven en optimaal te functioneren.

Tekorten kunnen leiden tot huidproblemen, zoals scheurbuik door een vitamine C-tekort of donkere huidverkleuring als een vroeg teken van diabetes.

Je huid fungeert vaak als een spiegel van je innerlijke gezondheid. De connectie tussen voeding en de huid is logisch, aangezien de huid een integraal onderdeel is van een groter geheel. Als er iets misgaat binnen dit systeem, heeft het invloed op het hele lichaam.

 

blog eet je mooi glycatie voeding huid darmen puur huidinstituut oosterhout prinsenbeek breda

 

Onderzoeken naar de impact van voeding op de huid richten zich meestal op afzonderlijke voedingsstoffen. Bijvoorbeeld, collageensupplementen kunnen de elasticiteit van de huid verbeteren en de productie van collageen stimuleren. Echter, een gezond voedingspatroon blijkt essentieel voor een gezonde huid. Geen enkel supplement kan opwegen tegen de kracht van een gebalanceerd dieet met diverse voedingsstoffen.

Huidveroudering heeft verschillende oorzaken, waarbij genetica een rol speelt, maar ook omgevingsfactoren, waaronder voeding, van groot belang zijn. Voeding kan het verouderingsproces zowel positief als negatief beïnvloeden, met ‘Triggers’ die de huid negatief beïnvloeden en ‘Beschermers’ die positief bijdragen.

 

Drie factoren!

De relatie tussen voeding en huidveroudering draait om het beïnvloeden van drie factoren: oxidatieve stress, inflammatie en glycatie. Elk van deze factoren heeft zijn eigen triggers en beschermers, maar ze beïnvloeden elkaar ook wederzijds, wat het proces complex maakt.

Om huidveroudering tegen te gaan, is het belangrijk aandacht te besteden aan glycatie, wat kan leiden tot diepe rimpels. Het verminderen van de inname van Advanced Glycation End products (AGE’s) is cruciaal. Naast suiker kunnen ook koolhydraten in het lichaam tot suikers worden omgezet. De bereidingswijze van voedsel, zoals bakken en grillen, kan de hoeveelheid AGE’s verhogen. Ik heb hierover eerder een blog geschreven, KLIK HIER om deze te lezen.

 

Om huidveroudering te voorkomen, volgen hier enkele adviezen:

  • Kies voor onbewerkte voeding
  • Varieer en eet seizoensgebonden
  • Beperk eetmomenten tot maximaal drie keer per dag
  • Ga voor kwaliteit: wild, biologisch, gras-gevoerd, enz.
  • Eet voornamelijk plantaardig, aangevuld met optionele dierlijke producten

Een huid met ontstekingen

Bij ontstekingsaandoeningen zoals acne, rosacea, eczeem of psoriasis kan de juiste voeding een aanzienlijke impact hebben. Raadpleeg in dergelijke gevallen altijd een gespecialiseerde voedingsdeskundige.

Ter ondersteuning van een gezond voedingspatroon zijn supplementen belangrijk. Cellics biedt een verscheidenheid aan supplementen die bijdragen aan een mooie, stralende en gezonde huid. Laat je bij ons informeren welke supplementen passen bij jouw huidvraag. Eet jezelf mooi!

Vragen? Stel ze me!

bertine van erk dekkers puur huidinstituut huidexpert huidspecialist oosterhout prinsenbeek

Liefs Bertine,
Huidspecialist PUUR Huidinstituut

 

Bertine van Erk