Een vorm van huidveroudering die nog vaak onderbelicht is, is glycatie. Glycatie is de versuikering van het weefsel waardoor diepe lijnen ontstaan en de elasticiteit van de huid verminderd. Je ziet het en voelt het aan de huid, dat deze harder en stugger wordt.

Om een beter beeld te krijgen wat glycatie is, moeten we even inzoomen op het versuikeringsproces: Glycatie is een chemisch proces waarbij suikers zoals glucose of fructose een reactie aangaan met een eiwit in het lichaam, zoals aminozuren en proteïne. Hierbij kunnen AGE’s ontstaan: Advanced Glycation Endproducts. Een moeilijk woord voor schadelijke stoffen die eiwitrijke structuren zoals collageen aantasten. Collageen is de bouwstof van onze huid, die stevigheid en elasticiteit geeft. Wanneer deze beschadigd raakt verliest de huid deze eigenschappen.

Dit proces kan binnen het lichaam plaatsvinden wanneer de bloedsuikerspiegel té vaak té hoog is. Maar ook buiten het lichaam kunnen AGE’s ontstaan. Dit gebeurt wanneer levensmiddelen worden gebakken tot er een bruin kleurtje ontstaat. Zoals bij het bakken van vlees, het frituren van frites of het roosteren van brood. Wanneer we deze producten consumeren zullen de schadelijke stoffen die hierbij zijn vrijgekomen ook zorgen voor dit glycatieproces en dus de beschadiging van het weefsel in de huid. Naast afbraak en beschadiging van het weefsel zorgt het glycatieproces ook voor ontstekingsreacties in het lichaam en dus ook de huid.

 

Dit proces duurt erg lang omdat in de loop van de jaren een opstapeling ontstaat van versuikerd weefsel. Daarnaast word glycatie verergerd door blootstelling aan UV straling, vrije radicalen en een ongezonde levensstijl. Het is daarom belangrijk om hier al vroeg bewust van te zijn en glycatie te voorkomen.

 

Om glycatie tegen te gaan is het dus belangrijk om te letten op wat en hoeveel we eten. Het is erg moeilijk om glycatie te verwijderen wanneer het er eenmaal is. We kunnen het wel remmen en preventief behandelen. Niacinamide en Tetra Peptide-5 zijn werkstoffen die glycatie tegengaan, remmen en verbeteren.

Deze werkstoffen zitten o.a. in:

pHFormula – VITA B 24 Hour Cream (https://hohi.nl/product/phformula-vita-b-24-hour-cream-50-ml/)

pHFormula – VITA B Vibrance Boost Mask (https://hohi.nl/product/phformula-vita-b-vibrance-boost-mask-50-ml/)

pHformula – AGE Serum (https://hohi.nl/product/phformula-age-serum-30-ml/)

pHformula – A.G.E. Recovery (https://hohi.nl/product/phformula-a-g-e-recovery-30ml/)

Pascaud – Code T Serum (https://hohi.nl/product/pascaud-code-t-egalisatie-serum/)

Pascaud – Code G Serum (https://hohi.nl/product/pascaud-code-g-anti-glycatie-serum/)

Valmont – V-line lifting Eye Cream (https://hohi.nl/product/valmont-v-line-lifting-eye-cream/)

 

In de behandeling is het belangrijk dat we de opbouw en aanmaak van gezond collageen stimuleren. Goede behandelingen bij glycatie zijn:

  • Bindweefselmassage
  • Wave Radiofrequentie
  • Micro Needling

 

Wil je graag zeker weten of Glycatie een huidprobleem is waar jij mogelijk in de toekomst mee te maken kan krijgen, dan raden we je aan om de Pascaud My Skincaud DNA test te doen. Uit jouw unieke DNA code kan gelezen worden of glycatie jouw huid zal gaan beïnvloeden.

 

Ik vertel je graag nog veel meer over de mogelijkheden voor je huid. Plan gerust een advies gesprek in bij mij of een van mijn collega`s van PUUR Huidinstituut.

bertine puur huidinstituut prinsenbeek

Liefs Bertine,
Huidspecialist PUUR Huidinstituut Prinsenbeek

Bertine van Erk