6 AANDACHTSPUNTEN VOOR JE HUID ALS JE ZWANGER BENT!

Een volle bos haar, een gezonde glow, daar worden we tijdens de zwangerschap heel blij van. Je zult regelmatig te horen krijgen dat je er zo goed uitziet. Dat komt onder andere door je verbeterde doorbloeding en de pregnancy glow. Helaas zijn er ook veel huidproblemen waar je minder vrolijk van kunt worden. Je hormoonhuishouding verandert, en dat zorgt ook voor veranderingen in je huid. Voordelen en nadelen voor je huid dus. Ik zet er een paar voor je op een rijtje.

Pregnancy glow
versus
talg, onzuiverheden en acné

De doorbloeding in je huid verbeterd tijdens je zwangerschap maar ook de aanmaak van talg zal vaak meer worden, in het gezicht! Resultaat een mooie glow! Het geeft je huid een mooie glans, echter kan het teveel aan talg ook onzuiverheden met zich meebrengen. En je haar kan sneller dan voorheen vettig zijn.

Blijf een milde cleanser gebruiken. Ga niet over op een sterk reinigende gel bijvoorbeeld, je huid is immers door hormonen vetter, dat heeft ze ook nodig. Een milde dieptereiniging is zeker een aanrader in deze periode, gebruik echter geen product met een flinke korrel. Hydrateer je huid elke dag met het juiste product. Laat je door een gespecialiseerde huidspecialist goed voorlichten voordat je een crème gaat gebruiken.

De zwangerschapsglow kan echter ook doorslaan. Door teveel talg kunnen je poriën verstopt raken, waardoor je puistjes en acne kan ontwikkelen. Het vocht dat je lichaam momenteel vasthoudt bevat gifstoffen die ook puistjes kunnen veroorzaken. Ga niet zelf aan de puistjes knijpen maar vraag je huidspecialist dit voor je te doen. Bij zelf verkeerd uitdrukken van de onzuiverheden kunnen je klachten verergeren en zelfs pigment geven. Met een aanvullende verzekering vergoed de zorgverzekeraar je behandeling in het instituut.

Ook ná je bevalling kan je huid uit balans blijven, en problemen geven. Het duurt een lange tijd voordat je hormoonspiegel weer “normaal” is. Vandaar dat huidproblemen ook langer kunnen blijven, of soms juist pas ná de bevalling en borstvoeding starten. Belangrijk om je skincare en behandelingen af te stemmen per maand! Laat je goed informeren!

Pascaud | Eliminate € 44,60
https://hohi.nl/product/pascaud-eliminate/

TEAM Dr JOSEPH | Deep Purifying Facial Mask € 33,60
https://hohi.nl/product/team-dr-joseph-deep-purifying-facial-mask/

Pigment

Tijdens de zwangerschap kun je extra gevoelig worden voor hyperpigmentatie; donkere verkleuringen op je huid. Pigment is de bruine kleurstof die je huid aanmaakt bij blootstelling aan de zon. Meer vlekjes en sproetjes als voorheen maar ook een zwangerschapsmasker, ook wel melasma of chloasma genoemd, kan gevolg zijn. Vooral tijdens het tweede en derde trimester van je zwangerschap kunnen pigmentvlekken in je gezicht ontstaan. Dit komt door extra oestrogeen en progesteron (vrouwelijke hormonen).

Bij een zwangerschapsmasker zijn deze vlekken meestal te zien op de jukbeenderen, het voorhoofd, rondom de ogen, op de bovenlip en de kin. Vaak in een vlindervorm. Een zwangerschapsmasker is geen schadelijke vorm van hyperpigmentatie, maar kan als erg storend en ontsierend worden ervaren.

Pigment voorkomen doe je zo …

Allerbelangrijkste is “voorkomen is beter dan genezen”. En dan hebben wij hier de belangrijkste tip: Blijf uit de zon!  Door de toename in hormonen ben je veel gevoeliger voor pigment, blijf dus in de schaduw, draag een hoed of petje, smeer je huid in met een hoge SPF zonbeschermingsproduct, minimaal factor 30. Ook in de winter.  Als het pigment eenmaal in je huid zit, is het ook voor ons als huidspecialistes lastig om het te verwijderen.

Wat als mijn zwangerschapsmasker na mijn bevalling niet vanzelf wegtrekt?

Natuurlijk hebben we veel manieren en crèmes om pigment aan te pakken. In het instituut werken we met microdermabrasie en de Me-Line Pigment behandelingen. Ook kan een laser hulp bieden om het pigment dat na je zwangerschap is blijven zitten weg te halen. Klik hier om meer te lezen over pigment behandelingen in onze instituten: https://puur-huidinstituut.nl/behandelingen/meline-pigment-behandeling/

Voor thuis adviseren wij producten die pigment aanmaak verminderen, en de verdeling van pigment in de huid reguleren.

Pascaud | UV-Defense € 72,25
https://hohi.nl/product/pascaud-uv-defense/

TEAM Dr JOSEPH | Your Daily High Protection Sun Cream SPF30 € 38
https://hohi.nl/product/team-dr-joseph-your-daily-high-protection-sun-cream-spf30/

Pascaud | Code T Egalisatie Serum € 99
Speciaal serum voor zwangerschapsmasker
https://hohi.nl/product/pascaud-code-t-egalisatie-serum/

Mooie gezonde blos versus een rode vlekkerige huid

De doorbloeding in je huid verbeterd en is sterker dan voorheen. Het geeft je die mooie gezonde blos, We love it! Bij extreme doorbloeding kunnen er diffuse rode vlekken, couperose en gesprongen adertjes in de vorm van een spinnetje (spinaevi) ontstaan. En dat is natuurlijk niet de bedoeling. Door de sterkere doorbloeding worden vaatjes gevuld met meer bloed en er staat meer druk op de vaatwandjes. Dat geeft meer zichtbare roodheid aan de buitenkant van je huid en in sommige gevallen zorgt door een gesprongen vaatje dat niet snel meer uit zichzelf zal verbeteren.

∙ Verstevig de vaatwanden van je huid, voorkom verslapping van de wanden. Dit doe je onder andere door het gebruik van de juiste skincare producten zoals het calming serum Code C van Pascaud.
∙ Vermijd sterk exfolierende producten met een korrel.
∙ Vermijd extreme temperatuurverschillen zoals van koud buiten naar binnen direct voor de haard!

Pascaud | Code C Anti-Inflammatoir Serum €99
Code C serum is een geconcentreerd serum met een verzachtende werking. Het serum versterkt de huidfunctie en vermindert irritatie. SymCalmin® heeft anti-irriterende eigenschappen en vermindert roodheid, inflammatie en jeuk.
https://hohi.nl/product/pascaud-code-c-anti-inflammatoir-serum/

Striae

Striae, ook wel zwangerschapsstriemen genoemd. Je bovenste huidlaag is elastisch genoeg om mee te groeien met je zwangere buik en borsten. Echter is de onderliggende laag hier soms minder goed tegen bestand en ontstaan er scheurtjes of wel breuklijntjes in de huid. Hoe jonger je bent, hoe meer kans je op striae heeft. Eigenlijk zijn het een soort littekens en zijn in eerste instantie zichtbaar als rode striemen en veranderen in de loop van tijd in een parelmoerachtige kleur.

Voorkomen is lastig want naast je groeiend buik speelt ook erfelijkheid een rol. Je bindweefsel kan genetisch minder elastisch zijn dan gemiddeld, en zul je dus een grotere kans hebben om striae te gaan krijgen. Daar valt dan simpelweg niets tegen te doen.

Beter proberen te voorkomen dan genezen. Natuurlijk hebben we wel enkele tips om striae zo min mogelijk tevoorschijn te laten komen:

 • Smeren, smeren en smeren, en blijven smeren! Gebruik een hydraterende crème of huidolie met vitamine E, dit kan helpen om de zichtbaarheid van striae te verminderen. Door te smeren houdt je je huid soepel en doorbloed.
 • Gebruik 1 maal per week een zachte lichaamsscrub om je huid soepel te houden.
 • Drink voldoende water en of kruidenthee. Een goed vochtgehalte heeft een positief effect op alle vlakken en dus ook je bindweefsel.
 • Stimuleer je bloedcirculatie door wisselbaden. Bindweefsel is hierdoor ook soepeler en rekbaarder.
 • Draag een buikband en ondersteunende kleding zeker als je buik groter wordt. Zonder ondersteuning trekt je buik continue aan je huid, en dus verslechtert je bindweefsel met kans op striae. Zorg ervoor dat je staan afwisselt met zitten, en andersom. Je buik heeft meer ondersteuning nodig, zeker als je het bindweefsel intact wilt houden.
 • Zorg ervoor dat je niet teveel onnodige voeding tot je neemt. Striae ontstaat door de groei van je buik en borsten. Als je daarnaast ook teveel aankomt door voeding kan het striae alleen maar verergeren.

Veel vrouwen worden onzeker van striae en zwangerschapsstriemen. Ze ervaren het als ontsierend en schamen zich voor die rode strepen op hun huid. En helaas striae die is ontstaan is moeilijk weer weg te krijgen. We kunnen in onze instituten striae wel verzachten met Micro Needling behandelingen na je zwangerschap en borstvoeding.
Meer weten over de mogelijkheden in onze instituten: https://puur-huidinstituut.nl/behandelingen/micro-disk-needling/

Jeuk

Heel hinderlijk, die jeuk! Gelukkig zijn er een aantal dingen die je zelf kunt doen om de last van jeuk te verlichten. Maar eerst eens kijken waar de jeuk door kan komen.

Tijdens je zwangerschap kun je meer jeuk hebben! Onze lever heeft moeite om galzuren af te voeren. Die galzuren komen in ons bloed en gaan de zenuwen prikkelen wat een jeukend gevoel geeft. Ook de extra spanning op je huid door groei van borsten en buik, en het vasthouden van vocht kan zorgen voor jeuk.
Eerder noemde ik al de betere doorbloeding tijdens je zwangerschap. Hierdoor heb je het sneller warm en deze warmte op je huid kan je weer overal de kriebels bezorgen. Dit zorgt er dus voor dat je ook last kunt hebben van jeuk op je armen, benen of rug.

Afhankelijk van de oorzaak van de jeuk, maar deze tips kunnen je helpen:

 • Ik durf het niet te zeggen maar … probeer niet te krabben. Het maakt de jeuk alleen maar erger en beschadigt bovendien je huid
 • Kleed je niet te warm. Draag katoenen kleding, deze is luchtdoorlatend en hiermee kan je huid ademen
 • Douche en bad, heerlijk maar niet te lang én niet te heet. Je huid droogt hier echt van uit!
 • Smeer je huid in met een vochtregulerende crème of huidolie. Je huid dient goed gehydrateerd te blijven en daarmee voorkom je jeuk. Gebruik bij voorkeur een on-geparfumeerde variant
 • Niet altijd even prettig maar zeker wel een goede tip: Wisselbaden, warm-koud, warm-koud, waarbij je eindigt met koud water. Het kan echt je jeuk verlichten
 • Voorkom krabben; Koude, natte kompressen op de jeukende plekken kunnen ook verlichting geven
 • Last but not least: Veel water drinken helpt tegen het uitdrogen van je huid. Natuurlijk mag dat ook in de vorm van een kruidenthee

Pascaud | Bodypolish € 25 Milde Body Scrub
https://hohi.nl/product/pascaud-bodypolish/https://hohi.nl/product/pascaud-bodypolish/

Pascaud | Body Oil € 40,75 Puur plantaardige lichaamsolie
https://hohi.nl/product/pascaud-body-oil/

Haar en nagels

Tijdens je zwangerschap heb je extra oestrogeen in je lichaam waardoor je haargroei en haaruitval cyclus tijdelijk wordt onderbroken. Je nagels zullen tijdens je zwangerschap sterker worden. Sterke nagels en een volle bos met haar zijn het resultaat hiervan. Daar worden we héél blij van.  Helaas geldt dit niet voor iedereen!

Toch moet ik je een beetje teleurstellen. Want na je bevalling en borstvoeding zal je haargroeicyclus weer de “oude” cyclus aannemen en zullen je haren langzaam weer wat minder vol worden. Verzorg je haar dus goed en neem extra vitamines.

Voor je nagels hebben we een goede tip. Gebruik twee maal per dag een nagelriem olie. Hierdoor zijn je nagels gegarandeerd langer sterk. En bovendien blijven deze door de goede verzorging ook zo mooi!
OPI Pro Spa | Nail & Cuticle Oil  € 26,50:
https://hohi.nl/product/opi-pro-spa-nail-cuticle-oil-148-ml/
Of makkelijk voor in je handtas of luiertas natuurlijk:
OPI Pro Spa | Nail & Cuticle Oil-To-Go € 16,95:
https://hohi.nl/product/opi-pro-spa-nail-cuticle-oil-to-go-75-ml/

Ik wens je een superfijne zwangerschap en hoop dat je veel aan mijn tips hebt. Daarna lekker genieten van je kindje!

Voor vragen weet je ons te vinden. Onze huidspecialistes beantwoorden met liefde al je vragen. En ben je toe aan een relax moment voor jezelf? Vermoeidheid en spanning worden direct minder als je goed voor jezelf zorgt, of laat zorgen door onze huidspecialiste.

We hebben Speciale MOM-TO-BE RELAX BEHANDELINGEN:
https://puur-huidinstituut.nl/behandelingen/zwangerschap-mom-to-be-relax-treat/

Liefs Edith & Team PUUR | Hohi.nl

Edith Naaiijkens