Tijdens de zwangerschap ondergaat het vrouwelijke lichaam een ongelooflijke transformatie om nieuw leven te dragen. Terwijl veel vrouwen genieten van de stralende huid en de “zwangerschapsgloed”, kan deze periode ook huidveranderingen met zich meebrengen, waaronder een verhoogde gevoeligheid voor externe factoren zoals zonlicht. Hierdoor ontstaat een groter risico op het ontwikkelen van huidproblemen, zoals melasma en pigmentvlekken, die vaak op het gezicht verschijnen en het “zwangerschapsmasker” worden genoemd.

 

zwangerschap zon melasma pigmentvlek huidinstituut

1. Wat is melasma?

Melasma is een veelvoorkomende huidaandoening die zich kenmerkt door donkere, bruinachtige vlekken die vooral op het gezicht verschijnen, met name op het voorhoofd, de wangen, de bovenlip en de kin. Hoewel het niet schadelijk is voor de gezondheid, kan het esthetisch gezien als ongewenst worden ervaren. En helaas zijn de vlekken na de zwangerschap niet zomaar weer weg.

 

2. Oorzaken van melasma tijdens de zwangerschap

De exacte oorzaak van melasma is niet volledig bekend, maar tijdens de zwangerschap spelen hormonale veranderingen een cruciale rol bij het ontstaan ervan. Het vrouwelijke hormoon oestrogeen stimuleert de productie van melanine, het pigment dat de huid zijn kleur geeft. Tijdens de zwangerschap zijn de oestrogeenspiegels verhoogd, wat leidt tot een verhoogde productie van melanine en daardoor het ontstaan van melasma.

 

3. Het belang van zonbescherming

Een van de belangrijkste triggers voor melasma is blootstelling aan de zon. UV-straling stimuleert niet alleen de aanmaak van melanine, maar kan ook bestaande pigmentvlekken verergeren. Het is dus van groot belang om de huid te beschermen tegen schadelijke UV-stralen om melasma en pigmentvlekken te voorkomen en te verminderen. Gebruik minimaal SPF 30.

 

4. Veilig zonnen tijdens de zwangerschap: 6 tips om melasma te voorkomen

Om melasma en pigmentvlekken tijdens de zwangerschap te voorkomen, is het raadzaam om de volgende tips op te volgen:

  • Draag beschermende kleding en accessoires: Kies voor kleding met lange mouwen en een hoed met brede rand om je gezicht te beschermen tegen direct zonlicht.
  • Gebruik een zonnebrandcrème met een hoge SPF, minimaal SPF 30: Kies voor een breed spectrum zonnebrandcrème met een hoge SPF en breng deze royaal aan op je gezicht en andere blootgestelde delen van je lichaam.
  • Vermijd blootstelling tijdens zon-piekuren: Probeer de zon te vermijden tijdens de uren waarin de UV-straling het sterkst is, meestal tussen 10.00 en 16.00 uur.
  • Zoek de schaduw op en gebruik parasols: Als je toch buiten bent, zoek dan regelmatig de schaduw op en gebruik parasols om extra bescherming te bieden.
  • Hydrateer en voed je huid: Zorg ervoor dat je huid goed gehydrateerd is door voldoende water te drinken en hydraterende crèmes te gebruiken die geschikt zijn voor je huidtype.
  • Gebruik ook in de winter een zonnebrandcrème met een hoge SPF. Ook door wolken en glas kunnen UV-stralen voor pigmentproblemen zorgen.

 

5. Behandeling van melasma en pigmentvlekken tijdens de zwangerschap

Als je toch last krijgt van melasma of pigmentvlekken tijdens de zwangerschap, is het van essentieel belang om een professioneel huidspecialist te raadplegen voordat je thuis aan de slag gaat. Sommige behandelingen, zoals bepaalde crèmes en chemische peelings, kunnen veilig zijn tijdens het geven van borstvoeding. Een professioneel huidspecialist kan je de beste behandelingsmogelijkheden aanbevelen op basis van je specifieke situatie. Allerbelangrijkste blijft om te vorkomen dat je pigmentvlekken ontwikkeld, goede zonbescherming en uit de zon blijven!

 

6. En hoe verder na de bevalling? 

Nadat je bevallen bent, kan melasma enigszins aanhouden. Het is belangrijk om ook na de zwangerschap aandacht te besteden aan nazorg en huidverzorging om de pigmentatie te verminderen en de huid te herstellen.

Gebruik skincare die past bij jouw huid: Kies voor milde, hypoallergene huidverzorgingsproducten die je huid niet irriteren en geschikt zijn voor gevoelige huidtypes. Laat je adviseren door de huidspecialist of huidtherapeut voor de juiste producten om het reeds bestaande pigment te verminderen.
Blijf zonnebrandcrème gebruiken: Blijf ook na de zwangerschap een zonbeschermingscrème met een hoge SPF en breed spectrum gebruiken om je huid te beschermen tegen schadelijke UV-straling. Ook in de winter!

Kies voor huidbehandelingen: Raadpleeg de professionele huidspecialisten van PUR Huidinstituut voor huidbehandelingen die veilig zijn tijdens het geven van borstvoeding, zoals bepaalde crèmes, peelings en laserbehandelingen, die kunnen helpen bij het verminderen van de pigmentatie.
Blijf je huid hydrateren: Zorg ervoor dat je voldoende water drinkt om je huid gehydrateerd en gezond te houden.
Voeding en supplementen: Blijf een gezond dieet volgen en overweeg het gebruik van voedingssupplementen die de huid kunnen ondersteunen, zoals vitamine C, vitamine E en antioxidanten.

Resume:

Tijdens de zwangerschap is het van cruciaal belang om extra aandacht te besteden aan de bescherming van je huid tegen de zon om melasma en pigmentvlekken te voorkomen. Door beschermende kleding te dragen, zonnebrandcrème te gebruiken en blootstelling aan de zon te beperken, kun je veilig van de zon genieten. Als je toch pigmentatieproblemen ervaart, vraag dan advies van de huidspecialistes van PUUR Huidinstituut voor professioneel advies. Na de zwangerschap is het belangrijk om geruime tijd de zonadviezen op te volgen. De hormonen blijven namelijk nog lange tijd aanwezig in het vrouwelijke lichaam. Stralend en pigmentvrij moeder worden!

Skincare Tips:

Helaas kan ik je geen skincare tips geven voor tijdens en na de zwangerschap. Dit omdat elke huid anders is. Bij een bezoek aan PUUR Huidinstituut starten we met een huidadvies gesprek met digitale Observ Huidscan om exact te weten wat je huidconditie is en welke behoefte de huid heeft! Be our guest!

Extra ontspanning tijdens je zwangerschap? De MOM-To-Be Relax behandelingen van PUUR huidinstituut zijn erg populair. Ook een hele mooie cadeautip!

Heb je vragen, stel ze ons. De huidspecialistes staan met liefde en plezier voor je klaar!
Geniet van je zwangerschap!

 

Liefs Edith,

Huidspecialist en eigenaresse PUUR Huidinstituut Breda – Prinsenbeek & Oosterhout
en Het Online Huidinstituut | www.hohi.nl

edith Naaijkens PUUR huidinstituut prinsenbeek oosterhout

Edith Naaiijkens