pigment huid vlekken puur

Je kent ze misschien wel, die bruine vlekjes op je voorhoofd, wangen maar ook op je decolleté of handen. Misschien heb je er zelf nog geen last van, maar zie je ze wel bij je opa of oma. Veel mensen hebben last van pigment, maar wat is pigment nou precies en waar komt het vandaan? En misschien wel de belangrijkste vraag, hoe kom je er vanaf? Daar ga ik je antwoord op geven in deze blog!

Wat is pigment nou precies?  

Pigment is een kleurstof die ook wel melanine word genoemd. Iedereen heeft een verschillende hoeveelheid pigment in zijn of haar huid, waardoor er dus een verschil ontstaat in huidskleur. Door de jaren heen word je steeds vaker blootgesteld aan zonlicht, maar tegenwoordig ook aan het blauwe licht in veel apparatuur. Pigment, of wel melanine beschermt je huid tegen de UV-straling die vrijkomt door de zon, en het blauwe licht. Hoe langer je in de zon zit, hoe meer pigment er in je huid word aangemaakt om je huid te beschermen. Maar let op, te veel in de zon zitten is nooit gezond! Een overdosis aan UV-straling verhoogd de kans op huidkanker, en je huid veroudert sneller. Ook zorgt teveel UV-straling voor een ‘error’ in de aanmaak van pigmentcellen, waardoor er teveel word aangemaakt en je ophopingen krijgt, dit zijn de bruine vlekjes die je ziet.

Soorten pigment

Er zijn een heleboel verschillende soorten pigment, maar degene de het meeste voorkomen zijn de volgende 3 soorten pigment:

 • Postinflammatoire hyperpigmentatie:
  Postinflammatoire hyperpigmentatie ontstaat door trauma in de huid. De huid maakt dan extra pigmentcellen aan na een ontsteking of beschadiging in de huid waardoor ophopingen ontstaan. Oppervlakkige postinflammatoire hyperpigmentatie bevind zich vooral in de opperhuid en geeft een licht tot donkerbruine kleur. Als het pigment wat dieper in de huid ligt, zal het een grijsbruine en soms zelfs grijsblauwe kleur hebben. Dit proces word steeds erger naarmate de ontsteking duurt en de huid word blootgesteld aan zonlicht. Postinflammatoire hyperpigmentatie ontstaat dus na bijvoorbeeld: ontstekingen van acné, dus acné littekens maar ook na een operatie, infectie of allergische reactie in de huid.
 • Melasma of zwangerschapsmasker:
  Deze pigmentvlekken ontstaan door een samenstelling van zonlicht, aanleg en hormoonhuishouding. Er ontstaat een pigment storing die zorgt voor donkerbruine vlekken. Vaak zijn deze pigmentvlekken ook matig tot scherp begrenst in vorm. We zien dit over het algemeen vaak bij vrouwen tijdens de zwangerschap (daarom ook wel een zwangerschapsmasker genoemd) en bij gebruik van de anticonceptiepil. Melasma zie je met name op het voorhoofd, de slapen, wangen, rond de ogen en op de bovenlip. Melasma kun je indelen in twee soorten, het dieper liggend pigment wat zich dan met name in de lederhuid bevind en dan heb je ook het oppervlakkig pigment wat zich met name in de opperhuid bevind. Helaas blijkt wel vaak dat er in de meeste gevallen zowel oppervlakkig als dieperliggend pigment in de huid zit. Dieper liggend pigment is vaak wat lastiger te behandelen, en daarom is voorkomen altijd beter dan genezen! Gebruik áltijd, ook in de winter een goede SPF!
 • Ouderdomsvlekken (Lentigo):
  Deze pigmentvlekken zie je misschien wel regelmatig. Dit komt omdat de meeste mensen op middelbare leeftijd last hebben van deze pigmentvorm. Deze pigmentvlekken hebben maar één oorzaak: de zon! Daarom zie je ze ook vaak op delen van het lichaam die veel blootgesteld zijn aan de zon, denk hierbij aan je gezicht, decolleté, handen of armen. Gelukkig zijn deze pigmentvlekken bijna altijd goedaardig en worden ze vooral behandeld omdat men zich stoort aan de bruine vlekjes. Mocht een ouderdomsvlek toch kwaadaardig worden, waardoor een huidkanker ontstaat is een behandeling noodzakelijk! Je ziet dit doordat de pigmentvlek niet meer egaal van kleur is en veranderd van grote. Twijfel je, laat het altijd even nakijken bij de huisarts.


VIJF noodzakelijke ingrediënten voor vermindering van pigmentvlekken

Wat voor werkstoffen heb je nou eigenlijk nodig om dat pigment te verminderen? Ik ga je meenemen in mijn top 5 ingrediënten bij verminderen van pigment. Ik adviseer je wel om bij overtollig pigment je huid altijd eerst te laten behandelen door een specialist om het pigment te verminderen, met alleen een thuis product gaat dat namelijk geen wonderen verrichten.

1. Azelaïnezuur
Azelaïnezuur is een dicarbonzuur, maak je geen zorgen  dit is een goed soort zuur. Dit zuur heeft een ontstekingsremmende functie en werkt daarnaast ook nog eens talg reducerend en als antioxidant. Het werkt oplichtend en werkt dus mooi op huidverkleuringen die ontstaan door een ontstekingsreactie. Dit is het pigment dat we postinflammatoire hyperpigmentatie noemen. De pigmentvlekjes en de rode vlekjes zullen verminderen door dit ingrediënt.

Dit zit in het Repair Complex van Pascaud: https://hohi.nl/product/pascaud-repair-complex/

2. Niacinamide
Dit is een hele mooie werkstof als je wilt werken op het verminderen van pigment. Niacinamide heeft namelijk een bewezen effect bij het verminderen van melasma.

Niacinamide zit in het Code T serum van Pascaud: https://hohi.nl/product/pascaud-code-t-egalisatie-serum/

3. Vitamine C
Vitamine C is een van mijn favoriete werkstoffen! Het beperkt zonschade en verstevigd de huid. Wat wil je nog meer? Vitamine C heeft ook de bewezen werken dat het een sterkte antioxidant is die de verstoorde vorming van pigment remt. Waar je wel rekening mee moet houden, is dan de concentratie van de vitamine C zeker 4 procent of meer moet zijn voor een goede werking.

Ken je de Vitamine C kuur al? https://hohi.nl/product/pascaud-innovative-ii-week-kuur/

4. Glycolzuur
Hier heb je misschien al wel eens iets van gehoord, dit word namelijk vaak omschreven als een exfoliant. Dit is het ook zeker, maar bij een hoge concentratie ook effectief op het verminderen van oppervlakkig pigment. Laat je wel altijd goed adviseren, hoog geconcentreerde peelings kunnen het pigment namelijk ook erger maken.  

Een echte aanrader, de Valmont Clarifying Infusion: https://hohi.nl/product/valmont-clarifying-infusion/

5. SPF
Omdat voorkomen in plaats van genezen nog steeds belangrijker is, is een SPF áltijd belangrijk! Je huid komt namelijk ie-de-re dag met UV-straling in aanraking. Ook als de zon niet schijnt of je binnen achter het glas zit. Een SPF beschermt je tegen ongeveer 97% van de zonnestralen en dus uv-stralen. Om pigment te voorkomen heb je dus altijd een SPF nodig, het liefst nog meerdere keren per dag.
In de winter is een lagere SPF prima, maar in de zomer zou ik iedereen adviseren áltijd met een SPF 50 te smeren.

Mijn favoriete SPF 50 in de zomer: https://hohi.nl/product/pascaud-uv-defense/

TWEE behandelingen om pigment te verminderen

Er zijn een heleboel behandelingen waarmee je pigment kunt verminderen, denk hierbij aan peelings, microdermabrasie en bijvoorbeeld microneedling. Echter is het resultaat van verschillende behandelingen verschillend. In ons instituut hebben we een huidtherapeute die werkt met een laser en medische peelingen, maar zelf hebben we ook een hele mooie me-line kuur, waarmee we zeker tot 80% pigment kunnen verminderen! Dit zijn dan ook de behandelingen die ik je zou adviseren, en ik zal je vertellen wat ze inhouden.

 1. Laserbehandelingen of medische peeling bij de huidtherapeute
  Pigmentvlekken kunnen door middel van een laserbehandeling of een medische peeling behandeld worden. Met een medische peeling kan oppervlakkige pigmentatie makkelijk behandeld worden. De huidtherapeute heeft verschillende medische peelings die geschikt zijn voor ieder huidtype. Ook met een getinte/donkere huid kun je een medische peeling ondergaan. Let op, je werkt hiermee dus op het oppervlakkig pigment, en niet op het dieper liggende pigment in de huid.

De huidtherapeute zal een persoonlijk behandelplan opstellen. Wanneer het pigment dieper gelegen ligt in de huid raden wij aan om dit te behandelen met lasertherapie. Met lasertherapie kunnen pigmentvlekken, zonschade, melasma en ouderdomsvlekken behandeld worden. De laser schiet het pigment als het waren in miljoenen kleine stukjes, waardoor de ‘grote’ pigmentvlek verminderd.

2. Me-Line pigmentbehandeling
Me-Line is de eerste en enige productlijn gespecialiseerd in alle soorten hyperpigmentatie, ongeacht of het lichaam direct of indirect met pigmentstoornissen te maken heeft. Het is geschikt voor elk phototype, pigmentsoort of lichaamsdeel. Óók de donkere huid en de moeilijke chronische pigmentproblemen zoals melasma kunnen veilig worden behandeld. De producten en behandelingen zijn super specialistisch en vereisen de nodige ervaring en kennis als huidspecialist om zodoende het gewenste resultaat te bereiken. (Artsen schrijven het tranexaminezuur, in orale vorm en in een tot zes keer lagere dosis- voor aan patiënten met een hardnekkige vorm van melasma en aan mensen met donkere pigmentkringen rondom de ogen.)

De combinatie van intensieve ingrediënten en tranexaminezuur maakt Me-line uniek. “De combinatie van actieve ingrediënten werkt gecontroleerd en vernietigend op de melaninesynthese’’.

Me-line is een kuur van meerdere behandelingen in combinatie met product gebruik en bedoeld om het pigment van binnenuit af te breken. De resultaten zijn schitterend! Ik heb deze kuur zelf ook ondergaan, en zie het resultaat op de foto, gaaf he? En dit pas was na 1 behandeling!

 

Ik hoop dat ik je voldoende informatie heb gegeven over pigment, en dat je mijn blog met plezier hebt kunnen lezen. En, niet vergeten hè die SPF!

Liefs, Marijn
Senior Huidspecialiste
& Locatiemanager PUUR Huidinstituut Oosterhout

Edith Naaiijkens