Het wordt weer warmer, de zomerse jurkjes en bikini`s mogen uit de kast! Heerlijk!

Dat leuke jurkje staat alleen wel wat leuker als er niet een huid met een soort ‘’kippenvel’’ onder vandaan komt, wat aanvoelt als schuurpapier. Herken je dit? Dan heb je hoogstwaarschijnlijk last van keratosis pilaris. Als je het ziet, dan herken je het vast meteen. Keratosis Pilaris, een droge huid met ruw aanvoelende bultjes; wat is het, maar nog belangrijker, hoe kom je er vanaf? Leg ik je uit in deze blog, met VIJF tips!

WAT IS KERATOSIS PILARIS?

Keratosis pilaris is een huidafwijking die vaak wordt vergeleken met kippenvel, maar dat is het niet. Keratosis pilaris ontstaat op plaatsen waar haarzakjes zitten. En daarom zien we ze vaak op bovenarmen, bovenbenen, billen maar ook in het gezicht, op de wangen. Het ziet eruit als kleine, ruwe, rode tot bruine bultjes en zorgen voor een oneffen huid. Het wordt door veel mensen als storend ervaren. De precieze oorzaak van deze verhoorning is niet bekend, maar lijkt wel genetisch te zijn. We zien keratosis pilaris vaker bij mensen met een droge of eczemateuze huid. Het is niet gevaarlijk en brengt gelukkig geen jeuk, pijn of andere klachten met zich mee.

Beauty blog keratosis pilaris door huidspecialiste Marijn

 

HOE ONTSTAAT KERATOSIS PILARIS?

Door huidschilfertjes is er bij keratosis pilaris sprake van een verstopping van de afvoergang van haarfollikel. Door ophoping van huidschilfers, en dus keratine, ontstaat er een bultje. Kleine ontstekingen rondom de verstopte haarzakjes kunnen extra roodheid veroorzaken. Hierdoor kan het soms zijn dat een wit ontstekingskopje te zien is.

WAT KAN IK DOEN OM KERATOSIS PILARIS TE VERMINDEREN?

Keratosis pilaris is niet te genezen of te voorkomen. Het is vaak op jonge leeftijd al zichtbaar, maar je krijgt er in de loop der jaren wel minder last van. Gelukkig bestaan er ingrediënten die ervoor kunnen zorgen dat de klachten verminderen en je huid dus gladder en egaler is. Skincare ingrediënten die je huid verweken, zoals salicylzuur en glycolzuur, zorgen ervoor dat de dode huidcellen, en dus keratine, minder samenhopen in de haarfollikel. En zorgen ervoor dat er minder huidschilfers op de huid aanwezig zijn. Verder kunnen ze het keratine in de verstopte haarfollikel zachter maken. Ook lactic acid (melkzuur), ureum en vitamine A -zuur (retinoïden) kunnen dit doen. Heb je naast de bultjes ook last hebt van roodheid door ontstekingen, dan is het belangrijk om kalmerende ingrediënten zoals bijvoorbeeld niacinamide of vitamine E te gaan gebruiken.

Mijn VIJF tips op een rijtje:

TIP 1

Hoe droger de huid is, hoe meer last je van keratosis pilaris kunt hebben. Om deze reden zie je dat de klachten in de winter vaak erger zijn dan in de zomer. Gebruik zo veel mogelijk voedende producten en hydrateer je huid direct na het douchen. Mijn favoriet, de body oil van Pascaud. Hydrateert en voed de huid, zonder dat je huid vet of plakkerig aanvoelt!

TIP 2
  • Salicylzuur! De kleine verstoppingen voorkom je door regelmatig thuis te exfoliëren met een exfoliant. Je kunt dit het beste doen met een salicylzuur, bijvoorbeeld de Salicyl exfoliator van Pascaud. Breng het aan en gedurende enkele minuten inmasseren. Daarna rijkelijk afspoelen. Geef de salicylzuur wel goed de kans om tot in de diepte door te werken.

TIP 3

Ook intensievere instituut behandelingen in de huidinstituten zorgen voor zichtbare verbetering. Wij zullen de huid dan behandelen met een glycolzuur.

TIP 4

Ga NIET aan de slag met een grove scrub. Dit kan ervoor er voor zorgen dat de huid uitdroogt, dat de grove korrel je huid beschadigt en dat er juist voor zorgt dat het alleen maar erger kan worden.

TIP 5

Ook een vitamine A zuur kan helpen. Dit werkt stimulerend op je huid, geeft een betere celstofwisseling, zorgt ervoor dat de hoornlaag wordt opgelost, waardoor de huid minder snel last zal krijgen van verstoppingen in de haarfollikel. Wij, huidspecialistes, zijn fan van de Vitamine A Crème van pHformula!

Wil je meer weten over keratosis Pilaris en wat wij huidspecialistes voor je kunnen betekenen? Schroom niet, en neem contact op met één van onze locaties; Oosterhout of Breda – Prinsenbeek.

Ik, en mijn collega’s kijken graag met je mee naar een oplossing!

Liefs Marijn,

Marijn de jong PUUR Huidinstituut

Huidspecialist PUUR Huidinstituut Oosterhout & Breda – Prinsenbeek

Marijn de Jong