Continue strijd tegen een droge, geïrriteerde en schilferige huid? Lees dan snel de tips voor het herstellen van je droge huid. En neem je huidverzorgingsroutine eens goed onder de loep.

 

In de PUUR huidinstituten krijgen we regelmatig klanten met een (extreem) droge huid. Ik vertel je hier wat een droge huid is en wat je eraan kunt doen, en natuurlijk tips! Wellicht voor jou ook handig om even te lezen!

Wat is een droge huid?

Een droge huid heeft een tekort aan talg. Als dit dunne laagje talg beschadigd raakt, ontstaat er vochtverlies uit je huid. Je huidbarrière is niet in balans, en dus kwetsbaar en vatbaarder voor invloeden van buitenaf.

Hoe herken ik een droge huid?

Een droge huid herken je aan schilfertjes, rode of ruwe plekjes op de huid. Bij een droge huid zie je nauwelijks poriën, voelt de huid niet vet aan en glimt niet op de t-zone. De droge huid kan onaangenaam trekkerig aanvoelen, jeuken en er kan irritatie en roodheid ontstaan. Je huid kan hierdoor minder zacht en soepel zijn.

Wat kun je doen tegen een droge huid? Kortom; Hoe herstel ik mijn droge huid?⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀
1. Niet te warm en te lang douchen. En vermijd zeep!

Niets is heerlijker dan een lange, warme douche. Helaas kan dit je huid erg uitdrogen. Vermijd bij een droge huid douche producten met zeep. Zeep verhoogt de PH waarde van je huid, en zal hierdoor nog meer uitdrogen. Je huid heeft een PH waarde tussen 4.5 en 5.5. Water heeft een pH heeft van rond de 7 en zeep zelfs rond de 9. Dit verklaart waarom je huid ‘trekkerig’ aanvoelt na het douchen of reinigen met water en zeep. Kortom kort en lauwwarm douchen of badderen!

2. Zorg voor goede luchtvochtigheid in huis.

Blijf uit de buurt van kachels, openhaarden en andere warmtebronnen. De warmte zorgt ervoor dat je huid extra vocht verliest en zo uitdroogt. Droge lucht verlaagt je natuurlijke lipiden (vetten) in je huid. Het kan een droge, branderige en jeukende huid veroorzaken. Hoe heerlijk verwarmend het ook is in de koude maanden, het is niet goed voor je droge huid. Door verwarming is de luchtvochtigheid in de winter lager. Gebruik daarom een luchtbevochtiger in huis maar ook op je werkplek. Ook radiatorbakjes met water aan de verwarming kunnen al veel verschil maken. Door meer vocht in de lucht voorkom je dat je huid het eigen vocht gaat verdampen.

3. Gebruik de juiste producten voor je huid!

Het lijkt een inkopper maar wij als huidspecialistes zien dat een droge huid vaak veroorzaakt wordt door verkeerd geadviseerde en gebruikte producten. In veel gevallen ontstaan een droge huid door het gebruik van te agressieve huidverzorgingsproducten met verkeerde ingrediënten. Laat je dus altijd goed adviseren door een huidexpert, daarmee voorkom je dat je huid verder uit balans raakt! En dus sneller weer een mooie huid die straalt!

TIPS VOOR HET VERZORGEN VAN JE DROGE HUID

Reiniging

Gebruik geen reiniger met ingrediënten die irritatie kunnen veroorzaken. Ook geurstoffen (natuurlijke én synthetische) en kleurstoffen kunnen je huidconditie verslechteren of de genezing ervan belemmeren. Een droge huid heeft baat bij een milde reiniging zoals een milk of micellair water.
Pascaud Cleanser: https://hohi.nl/product/pascaud-cleanser/

Scrub niet, gebruik een milde enzymatische peeling

Enzymen werken voor een licht eiwitsplitsende werking waardoor het teveel aan huidcellen zacht en vriendelijk worden verwijderd. Je andere huidherstellende producten kunnen daardoor beter hun werk doen. Vermijd een scrub met een korrel, het kan een al aangetaste huidbarrière namelijk verder beschadigen. Is je huid weer in balans, dan kun je overstappen naar een exfoliant met (AHA) fruitzuren.
Pascaud | Enzyme Peel 75 ml: https://hohi.nl/product/pascaud-enzyme-peel/

Lotion

Na je reiniging of enzymatische peeling kun je je huid tonifiëren (in balans brengen) met een lotion, zorg er altijd voor dat deze géén alcohol bevat. Alcohol zal je huid nog verder uitdrogen. Mijn tip is om Thoclor te gebruiken. Dit unieke medische product versterkt je huid en het immuunsysteem, en zorgt ervoor dat bacteriën je huid niet belasten en irritatie en ontstekingen veroorzaken. Het ruikt niet lekker, zelfs naar zwembadwater, maar is super waardevol en herstellend voor je huid.
Gentle Rose Toner: https://hohi.nl/product/team-dr-joseph-gentle-rose-toner/

Thoclor | GF1 Aftercare 50 ml: https://hohi.nl/product/thoclor-gf1-aftercare-50-ml/

 

Een eenvoudige crème is niet genoeg voor het herstel van een droge huid.

Zorg voor een gespecialiseerde, herstellende dag- en nachtcrème die een combinatie bevat van ceramiden, lipiden, hyaluronzuur (voor vochtherstel) en stoffen die huidirritatie tegengaan. Hier mijn tips voor jouw droge huid:

Pascaud Vernix Caseosa: https://hohi.nl/product/pascaud-vernix-caseosa/

TEAM Dr JOSEPH | Ultra Intense Moisturizing Cream https://hohi.nl/product/team-dr-joseph-ultra-intense-moisturizing-cream/ 

pHformula | VITA B 24 Hour Cream 50 ml: https://hohi.nl/product/phformula-vita-b-24-hour-cream-50-ml/

pHformula | Post cream: https://hohi.nl/product/phformula-post-recovery-cream-50-100-ml/

Pascaud | DNA Cream: https://hohi.nl/product/pascaud-dna-cream/

Start een goede huidverzorgingsroutine, en laat je hiervoor goed adviseren door een huidexpert. Dus niet in de parfumerie of bij de lokale drogist.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Welke ingrediënten heeft mijn droge huid nu nog meer nodig?⠀

Vitamine C en E zijn ingrediënten die goed zijn voor je droge huid. Deze herstellen en versterken je buitenste huidlaag. Producten met Hyaluronzuur trekken vocht aan vanuit je diepere huidlagen. Met deze dubbele aanpak is je huid beter gehydrateerd en verdwijnt je droge huid snel. Ook heel waardevol: Niacinamide (vitamine B). Niacinamide zorgt voor de aanmaak van ceramiden en vrije vetzuren. En deze natuurlijke huidvetten versterken de barrièrefunctie. Hierdoor verliest de huid minder vocht en is beter bestand tegen invloeden van buitenaf.

En wat heeft mijn droge huid NIET nodig:

• Ingrediënten zoals parfum en alcohol in je huidverzorging moet je absoluut vermijden, deze drogen je huid uit en zorgen voor irritatie (beschadigen buitenste huidlaag)
• En een “natuurlijk” product is niet automatisch mild voor de huid.

TIP: wissel je skincare en instituut behandelingen per seizoen. Je huid heeft in de zomer een andere aanpak nodig dan in de winter met de kou en verwarming!

TELL ME, genoeg tips om je droge huid te gaan herstellen?

Voor vragen mag je mij of mijn collega huidspecialistes altijd even bellen of mailen: info@puur-huidinstituut.nl

Bij PUUR Huidinstituut ben je ook altijd welkom voor een vrijblijvend en kosteloos huidadvies gesprek om je huid samen met de huidexpert onder de loep te nemen. Met een digitale huidscan en een passend advies! www.puur-huidinstituut.nl

 

edith naaijkens huidexpert puur huidinstituut

Liefs Edith
Huidspecialiste en eigenaresse van PUUR Huidinstituut en Het Online Huidinstituut www.hohi.nl

Edith Naaiijkens