Hoewel het weer het af en toe nog niet laat zien, we zitten weer in de lente. Een van mijn favoriete seizoenen: winterjassen terug de kast in, lange lichte dagen en natuurlijk, de zon! Onze jeukende, droge huid kunnen we gedag zeggen, want ook die is toe aan een nieuw huidseizoen. Kom maar op met de lange lente dagen, lentekriebels, het terrasweer en een lekker kleurtje! Want laten we eerlijk zijn, dat willen we toch allemaal?

Het is natuurlijk wel belangrijk dat je van de zon, en lange lentedagen geniet met de juiste huidverzorging. Want ook in dit seizoen gaat je huid weer veranderen: we hebben meer hydratatie nodig, moeten ons beschermen tegen de zon, en sommige ingrediënten kunnen we beter laten staan. Ik geef je in deze blog wat tips voor de juiste lente/zomer routine voor je huid.

 

lente skincare routine puur huidinstituut huidverbetering spf

 

1. Lente schoonmaak

Jazeker, net als een lenteschoonmaak in huis heeft ook je verzorgingsroutine deze nodig. Ruim de kastjes van je badkamer op, en kijk eens wat je nog hebt staan. Zijn dit de geschikte producten voor deze periode? Check de houdbaarheidsdatum, want producten die over de datum zijn doen meer kwaad dan goed voor je huid. Alles wat 6 maanden oud is en al even niet meer gebruikt, mag de prullenbak in.

Nog een product met Vitamine A (Retinol) in je kast? Normaal gesproken onze beste vriend als het gaat om huidverbetering, maar Retinol zal de zongevoeligheid van je huid verhogen. Gebruik dit product dus niet te vaak, of laat het liever staan als je weet dat je veel in de zon komt de volgende periode. En het allerbelangrijkste, smeer extra SPF als je Vitamine A gebruikt hebt de vorige avond.

 

2. Exfoliëren

In de afgelopen maanden heeft onze huid het wat meer te verduren gehad. Tijd om onze huid een handje te gaan helpen dus! Waarschijnlijk ziet je huid wat dof uit, dit komt door een opstapeling van dode huidcellen. Nu ben ik alleen geen voorstander van scrubs, vaak worden hier namelijk pitten in gebruikt als korrel, die krasjes maken op de huid en nu de zon wat meer gaat schijnen, lopen we dan sneller pigmentschade op. Mijn voorkeur: peelen met een enzym of milde fruitzuur.

Een enzyme of milde fruitzuur peeling weken de dode huidcellen los, waardoor er geen schade ontstaat maar je huid wel een frisse, egale glow terug krijgt!

Peeling op basis van enzymen: https://hohi.nl/product/pascaud-enzyme-peel/
Peeling op basis van milde zuren:
https://hohi.nl/product/valmont-lumipeel-150-ml/ 

 

3. Hydrateren

Een goede hydratatie van je huid is belangrijk voor een gezonde en intacte huid barrière. Wanneer de huid barrière verstoord word of niet intact is, is de huid vatbaarder voor bacteriën en schimmels. Een gehydrateerde huid zorgt er ook voor dat je er jonger uitziet, vocht en fijne lijntjes verminderen of verdwijnen. Ook het comfort van je huid verbeterd en het trekkerige gevoel wat je hebt als je uit de douche komt verdwijnt.

Gebruik in de zomer dus producten die je huid een hydratatie boost geven! Dit kan in de vorm van een intensief serum, of een hydraterende crème zijn. Daarnaast is het natuurlijk heel belangrijk om voldoende water te drinken.

Mijn favoriete hydratie boosters:

Serum: https://hohi.nl/product/forrled-hyalogy-p-effect-essence/
Crème: https://hohi.nl/product/valmont-hydra3-regenetic-creme/

4. Zonbescherming

Dit is toch een puntje waar nog veel onduidelijkheid over is. Ik hoor namelijk heel vaak:

– ‘’Nee joh, ik hoef me niet te beschermen want ik verbrand toch nooit!’’
– ‘’Nee joh, bescherming is niet nodig ik zit toch de hele dag onder een parasol!’’
– ‘’Ik vind een spf vaak te vet of het geeft een witte laag.’’
– ‘’Maar dan word ik niet bruin.. ’’

Lieve lezers, beschermen moet, áltijd! Zelfs als de zon er niet is. Er is altijd UVA, wat zorgt voor huidveroudering en rimpels. Als het zonnetje er is, dan is er ook UVB, dit zorgt voor verbranding dus dan is het extra belangrijk je goed te beschermen. Verbranding zorgt namelijk voor DNA schade, en DNA schade zorgt dan weer voor huidkanker. Daarnaast zal je na een tijd merken dat er pigmentvlekken ontstaan, en die willen we niet, toch?

Het is heel belangrijk om het gehele jaar je huid te beschermen met een zonbeschermingsfactor. Niet alleen om je te beschermen tegen het verbranden, maar ook om huidkanker, huidveroudering en pigmentschade te voorkomen. Het klinkt misschien gek, maar dit is echt beter dan je huid het hele jaar niet beschermen en dan enkel die ene zomervakantie met een total sunblock smeren!

Op zoek naar een spf zonder witte waas of vette textuur, mijn favoriet:
https://hohi.nl/product/pascaud-uv-defense-xxl-100-ml-limited-edition/

Bij smeren? Dat kan met dit super handige product, een mineraal poeder met SPF:
pHformula SUN Powder SPF30 
https://hohi.nl/product/phformula-sun-powder-spf-30-4-gr/

 

5. Let’s GLOW!

Een kleurtje zonder de schadelijk UVA en UVB stralen? Het kan!
Geef je gezicht of lichaam wat extra kleur met de producten van Marc Inbane. Zo kun je toch dat leuke zomerse jurkje aan, zonder dat iemand je witte melkflessen ziet, hi! De producten van Marc Inbane zijn dermatologisch goedgekeurd, zijn vrij van parabenen en siliconen en bezitten alleen natuurlijke ingrediënten. Wat ik zelf heel erg fijn vind is dat Marc Inbane geen oranje gloed achterlaat, lekker ruikt en niet plakt. Laat het zonnetje maar komen, ik ben klaar om te stralen!

Voor mijn gezicht gebruik ik: https://hohi.nl/product/marc-inbane-perle-de-soleil-15-ml/
En voor mijn lichaam: https://hohi.nl/product/marc-inbane-natural-tanning-mousse-150-ml/ 

 

Liefs Marijn,
Huidspecialiste PUUR Huidinstituut Breda – Prinsenbeek & Oosterhout

marijn de jong puur huidinstituut oosterhout

Marijn de Jong