Jazeker, stress kan acne veroorzaken! Wanneer je lichaam onder chronische of acute stress staat, produceren de bijnieren een overmaat aan cortisol. Dit hormoon stimuleert op zijn beurt het corticotropine – releasing hormoon (CRH), dat de talgklieren aanzet om meer talg, te produceren. Deze talgklieren, die naast haarzakjes zitten, scheiden olie af om de huid gehydrateerd en beschermd te houden. Echter, een overproductie van talg kan zich mengen met dode huidcellen, wat leidt tot verstopte poriën, irritatie, bacteriële groei, puistjes en mee-eters en uiteindelijk acne.

 

Skincare routine voor thuis

Tijdens stressvolle periodes is het verstandig je skincare routine te vereenvoudigen. Gebruik rustgevende en kalmerende ingrediënten en vermijd producten die de huid barrière kunnen irriteren of die de huid uit balans kunnen brengen. Een minimalistische routine kan helpen om de huid gezond te houden.

Als stress gerelateerde acne opduikt, overweeg dan reinigende maskers om overtollige talg te absorberen en de poriën schoon te houden. Producten met salicylzuur worden vaak aanbevolen om acne te behandelen. Daarnaast is niacinamide (vitamine B3) nuttig in je routine en hyaluronzuur helpt de huid gehydrateerd te houden.

 

Technieken om stress te verminderen:

Hoewel stress onvermijdelijk is, zijn er manieren om het te beheersen en de productie van stresshormonen te verminderen. Het aanleren van effectieve stress release technieken kan je helpen om beter om te gaan met dagelijkse uitdagingen, wat zowel je huid als je algehele gezondheid ten goede komt.

 

1. Ontspanning, meditatie en mindfulness

Het dagelijks beoefenen van mindfulness of meditatie kan helpen om je geest tot rust te brengen en stress te verminderen. Activiteiten zoals wandelen, luisteren naar een geleide meditatie, schilderen of lezen kunnen ook ontspannend werken.

 

2. Beweeg en ga de natuur in! 

Lichaamsbeweging heeft talloze voordelen, waaronder het verlagen van stresshormonen en het verbeteren van de slaapkwaliteit. Zelfs eenvoudige activiteiten zoals schoonmaken, tuinieren, sporten of gewichten tillen kunnen bijdragen aan een betere stressbeheersing. Diep ademhalen is een andere effectieve manier om stress te verminderen door het activeren van het parasympathische zenuwstelsel. Er bestaan verschillende ademhalingstechnieken die thuis heel makkelijk toepasbaar zijn.

 

3. Goede nachtrust

Een goede nachtrust is essentieel voor herstel, geeft de juiste ontspanning en betere prestaties. Verbeter je slaaphygiëne door je slaapkamer regelmatig te luchten en verwissel wat vaker je kussensloop. Verbeter je slaapkwaliteit door je slaapkamer vrij te houden van tv, telefoon en pc, vermijd suikerrijk voedsel en dranken voor het slapengaan, en houd je aan een consistent slaapschema.

 

4. Gezond eten en voldoende water drinken

Een dieet rijk aan vitaminen en antioxidanten, gecombineerd met voldoende water drinken, kan je lichaam helpen beter om te gaan met stress. Voedingsstoffen repareren beschadigde cellen, versterken het immuunsysteem en reguleren stresshormonen. Vezelrijke groenten en omega-3-vetzuren zijn vooral nuttig.

 

5. Ontspanningstechnieken

Overweeg technieken zoals yoga, pilates, massage, ademhalingstechnieken, meditatie en visualisatie om je te helpen ontspannen. Door dagelijks stress release technieken toe te passen en huidverzorgingsproducten te gebruiken die problemen aanpakken, kun je beter omgaan met de uitdagingen van het leven zonder dat acne. Plan een ontspannen en effectieve behandeling bij PUUR Huidinstituut waarbij je naast huidverbetering volledig tot rust komt!

Vanzelfsprekend helpen bovenstaande stress release technieken niet alleen bij acne maar is het voor eenieder belangrijk om bewust, ontspannen en relaxed door het leven te gaan.

Heb je vragen over acne, over je skincare routine of welke behandeling het beste past bij jouw huid om je huid structureel te verbeteren? Plan een huidadviesgesprek met digitale huidscan in bij PUUR Huidinstituut in Oosterhout (nb) of Breda – Prinsenbeek. De huidspecialistes staan voor je klaar!

 

Liefs Edith,
Eigenaresse en huidspecialiste bij PUUR Huidinstituut, PUUR Natural Skin en Het Online Huidinstituut (www.hohi.nl)

edith naaijkens schoonheidsspecialist huidspecialist puur huidinstituut huidverbetering blogger

Edith Naaiijkens