Hormonen & pigmentvlekken

Hormonen hebben op verschillende manieren invloed op de vorming van pigmentatie. ⁠Natuurlijk is zonlicht een grote veroorzaker, maar hormonen worden tot op heden enorm onderschat en zorgen vaak voor pigmentproblematiek.

Pigmentvlekken zijn een veelvoorkomend probleem en kunnen ontsierend zijn op de huid.

Pigmentvlekken zijn huidverkleuringen veroorzaakt door een overproductie van pigment in de huid, ook wel bekend als hyperpigmentatie. In de diepste laag van de opperhuid wordt door pigmentcellen de stof melanine (pigment) aangemaakt. Onder invloed van zonlicht neemt de kleur van het pigment toe. Het is per persoon verschillend hoeveel pigment de huid aanmaakt. Wanneer er een onregelmatigheid in de productie is, dan ontstaan er vlekken en verschuivingen.

Anticonceptie pil, zwangerschap en overgang kunnen door de hormoonschommelingen pigmentvlekken veroorzaken, zeker de combinatie met zonlicht. Melasma (zwangerschapsmasker) is hiervan een duidelijk voorbeeld en is een pigmentproblematiek die moeilijk aan te pakken is. Het aantal mensen met pigment problemen is explosief aan het stijgen, daarom is het belangrijk om pigment verschuivingen te voorkomen en tijdig aan te pakken.

Wist je dat ook verkeerde en te intensieve cosmetica pigmentvlekken kunnen veroorzaken? En wat denk je van medicijngebruik? Lees altijd goed de bijsluiter van je medicatie of het lichtgevoeligheid in combinatie met zonlicht is.

 

hormonen pigmentvlekken puur huidinstituut huidspecialist

 

Met de Observ 520x huidscan kunnen we heel goed in beeld brengen waar het pigment zich in de huid bevindt, we kunnen de diepte beoordelen en daarop een behandeltraject op maat maken.

We adviseren je graag, maar onze allerbelangrijkste TIP :
Zorg voor een goed SPF om je huid tegen zonlicht te beschermen!

Liefs Edith,

edith Naaijkens PUUR huidinstituut prinsenbeek oosterhout

PUUR Huidinstituut Breda – Prinsenbeek & Oosterhout

Edith Naaiijkens