Dat het belangrijk is om de huid goed te beschermen tegen UV-straling is inmiddels bij de meeste mensen wel bekend. Maar waarom ook alweer? En maakt het ook uit welke zonbescherming je gebruikt? Ik neem je er in mee.

SPF staat voor Sun Protection Factor. Een beetje een misleidende naam moet ik zeggen, want UV-straling is er elke dag, of de zon nu schijnt of niet. Ongeacht het weer, is het belangrijk om dagelijks(!) de huid te beschermen tegen UV-straling. Zelfs als het sneeuwt, regent of bewolkt is, maar al helemaal als het zonnetje lekker schijnt! Klinkt misschien een beetje gek, maar als de UV-straling er niet elke dag zou zijn, zaten we altijd in het donker!

De hoogte van een SPF zegt niets over hoe goed het product beschermt, maar wel over hoe lang het product beschermt. Als je een rekensommetje zou maken, dan komt het op het volgende neer: hoe lang jouw huid onbeschermd in de zon kan X SPF. Hoe hoger een SPF dus is, hoe langer je in de zon kan. Het advies is, ongeacht hoe hoog je beschermingsfactor is, om minimaal elke 2 uur je SPF bij te smeren om zo je huid optimaal te beschermen!

UV-straling stimuleert via onze huid de aanmaak van Vitamine D, super belangrijk dus om van de zon te genieten, hij houdt ons fit! Wel is het zo dat de zon (naast dat we er lekker bruin van worden), ook negatieve factoren in de huid beïnvloed. Je loopt sneller hyperpigmentatie (pigmentschade dus) op. Ook zorgt UV-straling ervoor dat je huid sneller verouderd, hierdoor heb je sneller en meer last van rimpels en huidverslapping. Maar in het ergste geval, huidkanker… Het klinkt inderdaad nogal spannend, maar het komt echt vervelend vaak voor. Daarom is het dus zo belangrijk om je huid goed te beschermen! Zodat je mooi oud wordt, maar je huid ook mooi gezond blijft!

Maar goed, er zijn zoveel SPF- producten op de markt, waarom kies ik dan voor een SPF uit een huidinstituut in plaats van een product bij de drogist?

Er zijn 2 soorten UV-straling waar wij mee te maken hebben ; UV-A en UV-B.
UV-B straling verbrandt de huid, dit zorgt ervoor dat je huid rood wordt als je te lang in de zon hebt gezeten. De UV-B straling vergroot ook de kans op huidkanker. De A in UV-A straling staat voor Aging, deze zorgt er dus voor dat een huid sneller verouderd, vatbaarder wordt voor invloeden van buitenaf en de huid sneller pigmentschade oploopt.
Het getal dat bij een SPF op het product staat beschermt je tegen UV-B. Vanuit de Nederlandse wetgeving is het verplicht dat de UV-A bescherming 1/3 van de UV-B bescherming is. Wanneer je bij de drogist een SPF 50 haalt, heb je dus een UV-A bescherming van 16,7. Dat is dus helemaal niet zo hoog…

Bij ons in het instituut hebben al onze SPF-producten een zo hoog mogelijke UV-A én UV-B bescherming. Zo bescherm je je huid optimaal tegen alle negatieve factoren die ik eerder genoemd heb. Ook sluiten onze zonbeschermers de huid niet af, waardoor de werkstoffen van andere producten nog opgenomen kunnen worden en de huid niet verstopt raakt. Bovendien bevatten zonbeschermingsproducten die verkocht worden in huidinstituten waardevolle skincare ingredienten waardoor de huid naast zonbescherming ook gevoed en gehydrateerd worden.

En ehh… Wanneer je de huid goed beschermd tegen UV-straling wordt je nog steeds bruin! Het gaat alleen wat geleidelijker aan, maar het allerbelangrijkste, op een gezonde manier!

Bij PUUR Huidinstituut hebben we verschillende soorten zonbeschermers, laat je adviseren welke het beste bij jou en bij jouw huid past!

Liefs Lieke,
Huidspecialiste PUUR Huidinstituut Breda – Prinsenbeek & Oosterhout

lieke willems puur huidinstituut oosterhout

Lieke Willems