Gerstekorrels ofwel milia verwijderen
Die vervelende, in het oog springende witte bultjes worden vaak verward met witte puistjes of acné, maar ze zijn helemaal niet hetzelfde.
Deze GERSTEKORRELS, ook wel milia genoemd, komt het meeste voor rondom de ogen en de neus. Ze verdwijnen vaak ook weer vanzelf maar toch ontsieren ze je gelaat en we zien ze graag zo snel mogelijk weer verdwijnen.
Wat is een gerstekorrel eigenlijk?
Een gerstekorrel ziet eruit als een wit of gelig bolletje dat in de huid ligt. De gerstekorrel kent ook een medische naam: milia. Gerstekorrels zijn 1 tot 2 mm grote cystes gevuld met hoornmateriaal, namelijk keratine. In tegenstelling tot een puistje die talg als oorzaak heeft. Vaak ontstaan gerstekorrels door een tekort aan vocht in de huid. Volkomen onschuldig en vaak ongewenst. Wanneer een gerstekorrel langer blijft zitten, kunnen deze ook groter worden. Gerstekorrels kunnen alleen voorkomen, maar ook in groepjes.
Omdat de huid boven het bultje geheel gesloten is, kun je de gerstekorrel niet “uitknijpen”. Doe je dit wel, dan zal de huid eromheen beschadigen en het bolletje waarschijnlijk aanwezig blijven in de huid, wat kan gaan ontsteken.
Een gerstekorrel kan snel en effectief worden verwijderd door de huidspecialist en huidtherapeut. Met een scherp, steriel naaldje wordt een klein gaatje gemaakt in de huid zodat de gerstekorrel kan worden verwijderd. Laat de gerstekorrels altijd verwijderen door een gespecialiseerd huidspecialist, ook vanwege de hygiëne.
Hoe kan ik gerstekorrels voorkomen?
Geheel voorkomen van gerstekorrels is helaas niet mogelijk, zeker niet als je gevoelig bent voor milia. Uiteraard kun je je huid van voldoende vocht voorzien (voldoende water drinken, en huidverzorging met hydraterende ingrediënten zoals hyaluronzuur smeren) en ook dagelijks goed tegen de zon beschermen. Reinig je huid altijd goed, twee maal per dag. Verder kan één tot twee keer per week exfoliëren helpen bij gerstekorrels. Kies een exfoliant die past bij jouw huid, laat je adviseren door de huidspecialist. Gerstekorrels ontstaan namelijk het snelst op een droge, niet-geëxfolieerde huid met een ophoping van dode huidcellen.
Toch nog last van gerstekorrels ondanks alle bovenstaande tips?
Gerstekorrels zijn eenvoudig te verwijderen door de huidspecialist en huidtherapeut bij PUUR Huidinstituut. De meeste milia worden voorzichtig aangeprikt met een steriel naaldje waarna de gerstekorrel eenvoudig verwijderd kan worden. Dit werkt het beste bij de wat grotere gerstekorrels. Voor kleine gerstekorrels die moeilijk met de hand te verwijderen zijn, kan coagulatie (door middel van een stroompje) uitkomst bieden.
Is het verwijderen van gerstekorrels duur?
Het verwijderen van gerstekorrels wordt snel en effectief gedaan door de huidspecialist of huidtherapeut. De kosten hiervan liggen, afhankelijk van het aantal gerstekorrels, rond de vijfentwintig euro.
Liefs Edith,
Huidspecialist en eigenaresse PUUR Huidinstituut Breda – Prinsenbeek & Oosterhout
en Het Online Huidinstituut | www.hohi.nl