Blauw licht & de effecten op je huid

 

Het licht dat wij kunnen zien bestaat uit verschillende spectrums die allemaal op een andere golflengte zitten. Blauw licht bevindt zich helemaal aan het verste en hoogste eind van het lichtspectrum. Vlak naast het onzichtbare ultraviolet licht, ofwel uv-straling.

Blauw licht heeft een bijzonder effect op ons lichaam. Zo onderdrukt het de afscheiding van melatonine, een stof wat in onze hersenen wordt aangemaakt en wat ons slaperig maakt. Tegenwoordig zijn apparaten als telefoons, tablets, laptops, computerschermen en tv’s uitgerust met een LED-scherm dat blauw licht uitstraalt. Wanneer je dus ’s avonds nog op je telefoon zit te scrollen, of nog wat werkt achter je laptop, onderdruk je je melatonine aanmaak, waardoor je dus minder goed in slaap komt en de slaap van mindere kwaliteit zal zijn. Eenmalig is dit niet erg, maar wanneer dit vaker gebeurt werkt het een verstoring van de biologische-klok, ons slaap-waak ritme in de hand.

 

circadiaan ritme ircadian pascaud huidverbetering

 

Slaaptekort heeft voor de huid zeer grote gevolgen met betrekking tot de afbraak en aanmaak van collageen, de bouwstenen van de huid. Hierdoor zullen  huidverslapping en rimpels eerder ontstaan. De aanmaak van hyaluronzuur daalt waardoor de hydratatie van de huid aanzienlijk verminderd, met een doffe en futloze huid als resultaat. Zelfs ontstekingen en een disfunctionele huid barrière kunnen het gevolg zijn van het gebrek aan goede en kwalitatieve nachtrust.

Maar het blootstellen aan blauw licht zelf heeft ook direct negatieve gevolgen voor onze huid. Blauw licht komt zelfs dieper in de huid dan UV straling waar het hoge concentraties vrije radicalen aanmaakt. Deze vrije radicalen zorgen voor cel-schade en hiermee huidveroudering.

Rimpels, verslappingen en pigmentvlekken zijn allemaal directe gevolgen hiervan.

 

Maar wat kun je doen om de gevolgen van blauw licht zoveel mogelijk in te perken? Natuurlijk door minder te scrollen op je telefoon, tablet, laptop. Soms is het onvermijdelijk, maar soms hoeft het ook niet en is het goed om even los te koppelen van je scherm. Daarnaast hebben veel tablets en telefoons tegenwoordig een instelling waarmee het blauw licht aangepast kan worden. Gebruik deze! Je hebt eventueel ook speciale brillen met een blauw licht filter voor wanneer je echt niet anders kan.

 

Het is niet voor niets dat we het een “schoonheidsslaapje” noemen.

Slaap jezelf mooi is het motto! De Circadian lijn van Pascaud ondersteund het natuurlijke slaap-waakritme, wanneer je moeilijk de slaap kan vatten of de blootstelling aan blauw licht toch onoverkomelijk is.

Pascaud – Circadian Cream 75 ml

Pascaud – Circadian Caps 60 capsules

Pascaud – Circadian Stick 30ml

 

circadian pascaud

 

Bescherm je huid tegen blauw licht! 

Dr.K heeft twee speciale crèmes ontwikkelt met een blauw licht filter, die tevens ook de melatonineproductie en oxytocineproductie ondersteund voor een goede nachtrust en celregeneratie tijdens de slaap. Hiermee bescherm je je huid dus heel effectief tegen de negatieve blauwe straling.

 

Dr.K – Repair and Protect HEV Night Shield 50ml

Dr.K – cellREVERSE Nucleo Night Shield 50 ml

 

Heb je vragen over blauw licht, laat het ons dan weten. We staan voor je klaar!

Liefs Bertine,

Huidspecialistes PUUR Huidinstituut Breda – Prinsenbeek & Oosterhout

puur huidinstituut huidexpert bertine van erk

Bertine van Erk