Couperose of Rosacea, wat is het verschil?

Ik denk dat we het allemaal wel eens gezien hebben, misschien bij jezelf, of anders wel in je omgeving. Een huid met veel roodheid, zichtbare adertjes, en misschien zelfs wel roodheid gecombineerd met kleine puistjes. Maar weet je wat het is, waar het vandaan komt, en misschien wel het belangrijkste: hoe we het weer weg kunnen krijgen? Ik vertel je in deze blog alles over couperose en rosacea, wat is het en hoe kunnen we dit het beste behandelen? En wist je dat er vergoedingen vanuit de zorgverzekeraar zijn om deze huidproblematiek aan te pakken? Veel leesplezier!

 

Wat is het verschil tussen couperose en rosacea?

Ik merk in onze instituten dat men vaak niet weet waar ze nou precies last van hebben, er is veel verwarring tussen couperose of rosacea, of rosacea en bijvoorbeeld acné. Couperose en rosacea zijn twee verschillende huidaandoeningen.

 

COUPEROSE

Couperose is een netwerk aan bloedvaatjes die verwijd of gesprongen zijn. Couperose valt vaak op door de zichtbare bloedvaatjes op wangen, de zijkanten van de neus of op de kin. Couperose ontstaat door het slapper worden van oppervlakkige adertjes in de huid, vaak door: blootstelling aan de zon, alcoholgebruik, temperatuurwisselingen, medicatie of erfelijkheid.

 

5 tips als je last hebt van Couperose: 

  1. Voorkom overmatig alcoholgebruik.
  2. Bescherm jezelf in de zon met een hoge beschermingsfactor. 
  3. Vermijd pittig eten. 
  4. Vermijd hevige tempratuurwisselingen. 
  5. Begin op tijd met het behandelen mocht je er last van hebben. 

 

couperose rosacea blog roodheid huid huidexpert puur huidinstituut

 

Maar, wat is dan die roodheid, warmte gecombineerd met kleine puistjes en soms zelfs zwelling? Vaak is dit rosacea, en dit kan ik verschillende gradaties en vormen voorkomen. Het is daarom dus vaak lastig zelf te beoordelen of je last hebt van rosacea, ik adviseer je hierom dus altijd even langs een huidexpert te gaan voor het beste advies.

 

ROSACEA

Rosacea is een chronische huidaandoening die vaak in het gelaat voorkomt. Gekenmerkt door roodheid (blozen), warmte, soms zelfs zwelling, pukkeltjes en puistjes. Maar je kunt bijvoorbeeld ook last hebben van droge ogen, jeuk, en roodheid op het ooglid. Er is helaas nog geen precieze oorzaak van rosacea, maar wel is bekend dat dit vaak word veroorzaakt door een reactie op het afweersysteem, te veel en dus een verstoring van je darmbacteriën en de demodexmijt.

 

5 tips als je last hebt van Rosacea: 

  1. Als je last hebt van kleine puistjes, krab ze dan niet open!  
  2. Vermijd intensieve zuren of scrubs. 
  3. Houd je darm microbioom gezond met en pre en probiotica. 
  4. Vermijd zuivelproducten. 
  5. Gebruik dagelijks een zonbescherming! 

 

rosacea couperose huid roodheid adertjes blog beauty

 

Hoe kunnen couperose en rosacea worden behandeld?

Hoe behandel ik couperose?

We behandelen couperose in onze huidinstituten door middel van Vasculaire IPL behandelingen. Na gemiddeld 1-3 IPL behandelingen met een interval van 4-6 weken zien we een algehele huidverbetering en minder roodheid en vaatjes.

Door de lichtflits en warmte afgifte van de IPL zorgen we ervoor dat de overbodige haarvaatjes als het ware worden dichtgeschroeid, waarna het lichaam deze zelf weer opruimt.

Vlak na de behandeling zul je last hebben van wat roodheid, soms zelfs een beetje zwelling maar dit trekt in de komende dagen erna weer weg. Wel héél belangrijk: goed smeren met een hoge SPF!

Belangrijk om te weten:
we kunnen de vaatjes het beste behandelen als deze nog rood van kleur zijn. Zodra er een verkleuring plaats vind en de vaatjes blauw/paars worden word het steeds lastiger. Ben er dus op tijd bij!

 

SKINCARE TIPS BIJ COUPEROSE:

Thuis kun je met de volgende producten aan de slag om de roodheid en warmte van couperose te behandelen: 

 

 

Hoe behandel ik rosacea?

Voor de behandeling van rosacea worden vaak meerdere behandeltechnieken toegepast. Denk hierbij aan de juiste skincare thuis, voedingsupletie voor een gezonde darm, oppervlakkige peelingen, en behandelingen met apparatuur zoals radiofrequentie en IPL.

Het is belangrijk eerst eens te gaan kijken waar de rosacea vandaan komt, wat is de trigger: is het erfelijk, heb je darmklachten, stress, heb je een overmatige blootstelling aan zon of is het bijvoorbeeld ontstaan na je zwangerschap of overgang? Daarna kan jouw huidspecialist je een passend advies geven en een behandelplan voor je samenstellen. Rosacea is niet in 1 tot 3 behandelingen te verminderen. Het heeft vaak wat langer de tijd nodig om te verminderen en onder controle te krijgen omdat er veel verschillende triggers zijn. Ook is een rosacea vaak erfelijk en zul je er dus altijd wat gevoeliger voor zijn, maar dit is zeker onder controle te houden met een passend en persoonlijk behandelplan.

 

SKINCARE TIPS BIJ ROSACEA

Thuis kun je met de volgende producten aan de slag om rosacea te behandelen: 

 

Vind je het moeilijk om zelf te beoordelen waar jouw huid last van heeft? Plan dan een vrijblijvend intake gesprek met een van onze huidspecialistes voor een passend en persoonlijk advies.

 

Liefs, Marijn
Huidspecialiste PUUR Huidinstituut Oosterhout & Breda – Prinsenbeek

puur huidinstituut oosterhout

Alle skincare producten zijn verkijgbaar in de huidinstituten maar ook te vinden op het online huidadvies platform van PUUR Huidinstituut

Het Online Huidinstituut | www.hohi.nl

Marijn de Jong