Met zo min mogelijk rimpels en verslappingen, gezond oud worden, dát is wat we willen!

Het hangt van heel veel factoren af hoe je huid verandert met de jaren. Je genen spelen daarbij ook een rol, kijk maar eens naar de huid van je oma en je moeder.

Misschien nog wel belangrijker: hoe jij zelf voor je huid én lichaam zorgt. Inkopper: een gezonde levensstijl met beweging, groente en fruit is stukken beter dan roken en veel suikers en vetten eten.
Welke invloed heeft dat ongezonde eten eigenlijk op je huid?
Wat gebeurt er ín je huid als je dat lekkere stuk taart eet?
Welk effect heeft het op het collageen in jouw huid?

Wat is collageen en waarom is het zo belangrijk?

Collageen is een belangrijk eiwit in het bindweefsel dat gemaakt wordt door de fibroblasten. De fibroblasten kun je zien als kleine machientjes die van nature steeds opnieuw deze eiwitten aanmaken. Collageen zorgt voor stevigheid en structuur in de huid en het lichaam, het zorgt er voor dat alles goed op zijn plaats blijft.

Er bestaan verschillende typen collageen:

Type 1 is de belangrijkste als het gaat om huidveroudering.
Collageen type 1 verzorgt namelijk huid, haren en nagels. 90% van dit type komt voor in de huid.
Type 2 is belangrijk voor de goede verzorging van gewrichten. Een tekort aan collageen type 2 kan bijvoorbeeld zorgen voor artrose.
Type 3 zorgt voornamelijk voor het wondherstel.
Type 4 komt voor in de organen.
Type 5 komt het meeste voor in het darmweefsel.

COLLAGEEN WORDT VAN NATURE DOOR HET LICHAAM AANGEMAAKT. WAAROM IS BEHOUDEN EN AANMAAK STIMULEREN DAN ZO BELANGRIJK? DAT GAAT TOCH VANZELF?

Niets is minder waar! Want ook de fibroblasten vinden het uiteindelijk wel mooi geweest. Vanaf je 25e levensjaar vermindert de aanmaak van collageen! Sterker nog, de collageen AFBRAAK start!

In de overgang versnelt deze collageenafbraak nog sterker door de afname van oestrogeen. Het collageen vermindert dan met 30%, met rimpels, volumeverlies en verslappingen als gevolg.

Je hebt zelf invloed op de snelheid waarmee je collageen voorraad óp raakt.

Suikers, zon, roken…de welbekende “don’ts” gelden ook hier.
Als je veel suikers eet, dan kunnen deze zich gaan vastzetten aan het collageen, waardoor dit verhard en er een rimpel ontstaat.
Vaak en onbeschermd in de zon, zorgt voor collageenafbraak, voor beschadiging dieper in de huid, en pigmentvlekken kunnen zich gaan vormen. Daarnaast bevorderen suikers de werking van vrije radicalen, de schadelijke stoffen, waar het collageen door afgebroken wordt. Roken zorgt eveneens voor collageen afbraak.

Hoe ziet collageenvermindering eruit?

Minder stevigheid en elasticiteit in de huid en dus diepere rimpels, volumeverlies en verslapping. Diepere neuslippenplooi, overhangende oogleden, ingevallen wangen, hamsterwangen en dus geen strak contouren meer. Door de zwaartekracht gaat alles helaas steeds meer “hangen”.

HANGEN?! MOET IK DAN EEN FACELIFT? OF BOTOX?

Dat kan, maar je kunt ook zelf veel doen om de fibroblasten wakker te schudden, de collageen aanmaak te verbeteren en de afbraak tegengaan.

Het allerbelangrijkste is de huid activeren! Dat kan met cosmeceuticals (hoogwaardige skincare), voedingssuppletie en instituut behandelingen.

Veel (goedkope) “collageen crèmes” geven niet het gewenste effect. De moleculaire structuur van collageen is dan te grof om goed en diep genoeg in de huid te komen, en komt dus niet in de laag van de huid waar fibroblasten collageen aanmaken. Je zult dus geconcentreerdere ingrediënten moeten kiezen om effect te hebben op je fibroblasten.

Er zijn naast stimulatie ook veel huidverzorgingsproducten die zorgen dat de afbraak van collageen geremd word (Pascaud 24hr cream ) en die de aanmaak van collageen een boost geven (AWF5 serie van Valmont)

Skincare met hoogwaardige ingrediënten die je fibroblasten stimuleren:

Pascaud Innovative 2, vanwege het pure vitamine C wat ontzettend goed werkt tegen alle vrije radicalen.
Maandkuur: https://hohi.nl/product/pascaud-innovative-ii-maand-kuur/
Weekkuur: https://hohi.nl/product/pascaud-innovative-ii-week-kuur/

Valmont Regenerating Mask Treatment, ook wel het collageen masker genoemd. Dit masker geeft direct een prachtig liftend en aanspannend resultaat. https://hohi.nl/product/valmont-eye-instant-stress-relieving-mask/

Pascaud | Retinol Ampullen 10 stuks, Je huid stimuleer je ook zeer intensief met Retinol ampullen. Dit zijn geconcentreerde werkstoffen in een luchtdichte glazen ampul. gehele inhoud in een keer aanbrengen op de huid en 10 dagen achter elkaar. Boost voor je collageen!

INSTITUUT BEHANDELINGEN DIE WERKEN OP COLLAGEEN

In het huidinstituut kan collageen op verschillende manieren worden gestimuleerd. Ik behandel nu deze drie top behandelingen:

Manuele Bindweefselmassage is een diepe massage die zorgt voor een goede doorbloeding, maakt bindweefsel verklevingen los, en fibroblasten flink wakker geschud zodat ze weer zelfstandig aan het werk gaan.

RadioFrequentie: De apparatuur met radiogolven zetten energie om in warmte in je diepere huidlagen en triggeren daar de aanmaak van je fibroblasten, die op hun beurt de collagene en elastine vezels stimuleren tot aanmaak. Je triggert dus je eigen cellen om stevigere cellen te gaan aanmaken!

Met MicroNeedling wordt er ín je huid gewerkt. Met naaldjes, op een rollertje of in een pen, worden in de diepte van je huid minuscuul kleine wondjes gemaakt waardoor je huid een signaal krijgt om weer gezonde en jonge cellen aan te gaan maken. Je huid regenereert van binnenuit, collageenaanmaak wordt gestimuleerd, en je huid wordt dus steviger en krachtiger.

WERKEN VAN BINNENUIT

Nu je weet wat je kunt doen om de afbraak te verminderen en de aanmaak te stimuleren, is het belangrijk om je voorraad aan te vullen.

Vitamine C is heel belangrijk bij je natuurlijke aanmaak van collageen. En daarvan krijg je echt niet voldoende binnen meet een appeltje per dag. Voor een optimale collageenopbouw is suppletie erg belangrijk. Ken je de C&C Zuigtabletten van Pascaud al? https://hohi.nl/product/pascaud-cc/ En vitamine D is belangrijk om collageen afbraak te remmen.

Cellics heeft waanzinnig supplement dat op alle vlakken werkt; Cell Elixer, met 3000mg viscollageen en de Cell Elixer Limitless, met maar liefst 9000mg viscollageen! Daarnaast bevat het alles wat je lichaam verder nodig heeft. (in poedervorm)

Het meeste collageen is lastig op te nemen door het lichaam. Het viscollageen van Cellics komt sterk overeen met het menselijk collageen en bestaat uit kleinere deeltjes waardoor het perfect opgenomen kan worden door het lichaam.

Dit viscollageen heeft als resultaat dat de rimpels verminderen, het hyaluron geeft een plumping effect en daarnaast heeft het ook nog een gunstig effect op gewrichtsklachten en het voorkomen daarvan. En het bevat alle benodigde vitamines en mineralen.

En voor de veganisten is de Vegan Cell Builder ontwikkeld welke o.a. Proline, Glysine en Lysine bevat die een boost geven aan de collageen aanmaak.

Mooi oud worden heb je,
met een klein beetje hulp,
dus écht zelf in de hand!

Mariska Lokers,
Huidspecialiste PUUR Huidinstituut Prinsenbeek

mariska Lokers PUUR huidexpert

Edith Naaiijkens