De zomer komt er weer aan, en de zon schijnt alweer volop. Als je me kent, dan weet je dat ik het gehele jaar een zonbescherming adviseer. Of het nu -10 is, of 23 graden, beschermen tegen de zon is een must! In het instituut merk ik dat het lang niet iedereen dit doet. Daarom wil ik graag wat meer uitleg geven over waarom het juist zo belangrijk is.
Hoe meer mensen weten hoe ze zich het beste kunnen beschermen tegen de zon, hoe beter! En dat niet alleen om huidschade, of huidveroudering te voorkomen, maar zeker om ervoor te zorgen dat het aantal gevallen van huidkanker minder gaat worden!

Er overlijden tegenwoordig meer mensen aan huidkanker, dan aan bijvoorbeeld een verkeersongeval. Gek toch? Dat we wel weten hoe we ons in het verkeer moeten gedragen, maar niet hoe we ons moeten beschermen tegen de zon.

 

zonbescherming puur huidinstituut beauty blog zon marijn

 

Is die zonbescherming nou echt noodzakelijk?

Ja, ja, en ja! Een van de grootste oorzaken van huidschade, is de zon. Zonstralen zijn echt schadelijk voor de huid. Volgens berekeningen krijgt de komende jaren 1 op de 4 Nederlanders te maken met huidkanker, met als een van de grootste redenen, de zon. Voor mij als huidspecialiste, dus reden genoeg om iedereen te informeren over een goede zonbescherming. Niet alleen huidkanker maar ook rimpels, huidverslapping, een vochtarme huid en pigmentvlekken worden veroorzaakt door de zon, ofwel uv-straling.

Wat is het verschil tussen UV-A en UV-B?

UV-A stralen zijn eigenlijk de meest schadelijke stralen, en zorgen voor huidveroudering. Veel mensen weten ook niet dat deze stralen gewoon door wolken, en bijvoorbeeld glas heen gaan. Dus ook als je denkt, ik zit de hele dag in de auto, en kom niet buiten, loop je dus schade in je huid op.

UV-B stralen zijn krachtiger dan UV-A stralen, maar hebben een korte golf, waardoor ze minder diep in de huid doordringen dan UVA-stralen (voornamelijk tot in de epidermis). UV-B stralen veroorzaken DNA-schade en zonverbranding en daarom staat de B ook wel voor Burning.

Heeft de zon ook een positieve kant?

Ja zeker! We worden er blij van, en het is goed voor de vitamine D voorraad in je lichaam. Dit is alleen géén reden om zonbescherming achterwege te laten. Gebleken is, dat personen die SPF smeren niet minder Vitamine D opnemen, dan personen die niet smeren. Daarnaast weten we, dat ook mensen zijn die veel buiten zijn en veel in de zon komen, een vitamine D tekort kunnen hebben. Het is dus genetisch bepaald of men makkelijk, of wat trager vitamine D aanmaakt.  Vitamine D kan gelukkig ook uit voeding gehaald worden of door een vitamine D supplement. Een stuk veiliger! Daarnaast bestaat er inmiddels ook een hele effectieve hydraterende crème, die je huid helpt met het opnemen van Vitamine D!

PH-FORMULA VITAMINE D CREME: https://hohi.nl/product/phformula-vita-d-24-hour-cream-50-ml/  

pHformula VITA D Cream

Welke beschermingsfactor moet ik kiezen?

Mijn advies, elke dag een SPF smeren, het gehele jaar door! Gebruik dagelijks een factor 15 of 30, in combinatie met een crème met antioxidanten. Antioxidanten zorgen er namelijk voor dat de ‘’monstertjes‘’ je huid (vrije radicalen dus door o.a. zon maar ook vele andere factoren), worden aangevallen en de huid verlaten en dus geen schade kunnen aanrichten. Blijf in de zomer smeren met een factor 15 of 30, maar breng de crème dan met meer regelmaat aan.

Een extreem lichte huid? Dan adviseer ik om een factor 30-50 te gebruiken, hoe hoger, hoe vaker, hoe beter. Ben je geen trouwe smeerder, ook dan adviseer ik je een factor 30-50. Als je een zonnebrandcrème goed en volgens de regels aanbrengt, beschermt een product met een factor 15 tegen 94 procent van de zonnestralen en een product met een factor 30 tegen 97 procent van de zonnestralen. Belangrijk om te weten is dat er geen enkele filter is die je voor 100% tegen de zon beschermt! Blijf dus altijd bewust met de zon omgaan.

Conclusie van dit verhaal;

Het is heel belangrijk om het gehele jaar je huid te beschermen met een zonbeschermingsfactor. Niet alleen om je te beschermen tegen het verbranden, maar ook om huidkanker, huidveroudering en pigmentschade te voorkomen. Het klinkt misschien gek, maar dit is echt beter dan je huid het hele jaar niet beschermen en dan enkel die ene zomervakantie met een total sunblock smeren!

SPF, your best friend!

Liefs Marijn,
Senior Huidspecialiste en locatie manager PUUR Huidinstituut Oosterhout
marijn puur huidexpert

Marijn de Jong