Als je je ook maar een beetje bezig houd met de beauty branche heb je de term ‘’Minerale oliën’’ vast al wel eens voorbij horen komen. Waarschijnlijk weet je dan ook wel dat het beter is om huidproducten te gebruiken waar geen minerale oliën in zitten. Maar wat zijn nou die minerale oliën en waarom zijn ze zo slecht voor je huid? En hoe weet ik of mijn producten vrij zijn van minerale oliën?

 

blog minerale olie in cosmetica

 

Laten we bij het begin beginnen.

Wat is een minerale olie?

Minerale olie is als het ware een verzamelnaam voor alle oliën die uit aarde gewonnen zijn. De bekendste van allemaal zijn Paraffine, Vaseline en petrolatum. Deze worden ook het meeste gebruikt in cosmetica. Wat een minerale olie doet is een laagje leggen op de huid waardoor vocht in de huid blijft, maar er ook geen nieuw vocht naar binnen kan. In sommige gevallen is dit juist heel mooi, bijvoorbeeld bij een paraffine pakking, dit zorgt er voor dat werkstoffen die onder de paraffine aangebracht worden juist beter opgenomen kunnen worden door de huid.

Op langere termijn is een minerale olie echter niet goed voor de huid. In de huid heb je een metertje die je vocht/vet balans in de gaten houd. Wanneer dit metertje uit balans raakt, raakt ook je huid uit balans. Wanneer dit gebeurd kunnen er verschillende huidproblemen ontstaan: Acne, eczeem, een gevoelige huid die niet tegen alcohol of parfum kan, en ook snellere huidveroudering en pigmentschade. Door met een minerale olie de huid af te sluiten, denkt dit metertje dat de huid al voldoende vocht heeft. Voor heel eventjes is dat niet erg, maar op langere termijn heeft dit vervelende consequenties. Op het begin maakt je huid zelf geen vocht meer aan, maar na een langere tijd gaat je huid het vocht zelfs afbreken. Wat er dus voor gaat zorgen dat huidproblemen zich sneller voort doen.

Het is dus eigenlijk nog beter om géén producten te gebruiken, dan producten gebruiken met minerale oliën.

Dat minerale oliën dus niet goed zijn voor de huid is wel duidelijk, maar hoe weet ik nu dat mijn producten geen minerale oliën bevatten en veilig zijn om te gebruiken? Minerale oliën herken je aan de volgende termen: ‘paraffinum liquidum’ of ‘petrolatum’. Helaas wordt het je vaak niet zo makkelijk gemaakt om dit terug te vinden op een etiket, dus vandaar heb ik de meest voorkomende minerale oliën voor je op een rijtje gezet:

• Paraffin
• Paraffinum liquidum
• Paraffinum subliquidum
• Liquid paraffin
• Parafin oil
• Isoparaffin
• Mineral oil
• Petrolatum
• Petroleum jelly
• Vaseline
• Liquid petrolatum
• White mineral oil
• White oil

Er zeker van zijn dat je de juiste producten gebruikt? De producten bij ons in het instituut zijn allemaal vrij van minerale oliën, parabenen en parfum. Alleen het allerbeste voor jouw huid! Laat je door een van onze specialistes adviseren welke producten het beste bij jouw huid passen.

En ik hoor je denken: ‘’ik mag geen minerale oliën gebruiken, maar mijn specialiste adviseert mij wel een minerale poeder foundation! ’’ Ik snap dat dit een beetje verwarrend is, maar er is een groot verschil! Mineraal betekent letterlijk: ‘uit de grond gewonnen’ of ‘grondstof’. Een minerale olie is dus zoals ik eerder al zei een olie die uit de grond gewonnen in. In bijvoorbeeld onze minerale foundation zitten geen minerale oliën, maar wel andere mineralen/stoffen die uit de grond gewonnen zijn zoals bijvoorbeeld klei. Helemaal veilig om te gebruiken dus!

 

Heb je vragen voor me? Ik beantwoordt ze graag!

 

Liefs Lieke,
Huidspecialiste PUUR Huidinstituut Oosterhout & Breda – Prinsenbeek

lieke puur huidinstyituut huidexpert huidspecialist

Lieke Willems