Grote of grove poriën, een storend fenomeen. Wanneer je jouw huid niet goed verzorgt zullen je poriën groter en groter worden. Je poriën kunnen makkelijk verstopt raken en dat kan leiden tot tot mee-eters, puistjes, overmatige talgproductie, verkleuringen. Wees er dus op tijd bij om te voorkomen!

Wanneer je grote poriën niet in een vroeg stadium behandelt dan gaan ze er steeds grover uitzien. In deze blog: Wat zijn grove poriën, hoe grove poriën veroorzaakt worden, en mogelijke behandelingen ervan.

 


Wat zijn GROVE PORIËN?

Iedere huid heeft poriën, het zijn de openingen van de klieren in onze huid. Zweetklieren en talgklieren kunnen zo hun afval/productie aan de oppervlakte van de huid brengen. Dat is nuttig want talg zorgt voor een goede barrièrefunctie van de huid. Zonder talg wordt onze huid droog en vatbaar voor infecties en huidaandoeningen. Iedereen heeft poriën en bij de meeste mensen zien we ze amper maar in sommige gevallen zijn ze dus groter. Grove poriën zien we vooral op de neus, kin, voorhoofd en wangen. Hoewel grove poriën in principe geen kwaad kunnen, worden ze wel als vervelend en storend ervaren.

Oorzaken van grove poriën

Gelukkig kan men grove poriën verminderen. Voor een goede aanpak is het nuttig eerst na te gaan waarom je grove poriën hebt. Had je deze altijd al, of heb je ze gekregen doordat je ouder bent geworden? Of heb je last van een huidaandoening als acne, die vervelende littekens en grove poriën kan veroorzaken? Enkele mogelijke oorzaken worden hieronder op een rijtje gezet.

1. Verstopping
Grove, grote poriën ontstaan vaak omdat ze (veelvuldig) verstopt zijn geraakt. Oorzaken zijn vaak een vette huid omdat de talgklieren van de vette huid overactief zijn en veel talg produceren. Maar ook verkeerde make-up, crèmes met veel agressieve ingrediënten, verkeerde reiniging, vaak met de vingers het gezicht aanraken of andere soorten vervuiling rekken de poriën op waardoor ze duidelijker zichtbaar worden.

2. Minder elastische huid
Naarmate je ouder wordt, neemt de hoeveelheid collageen in de huid af. Hierdoor vermindert ook de stevigheid van de poriewandjes. Een porie wordt door minder stevigheid ovaler (lees gaat hangen) en zichtbaarder. Talg, make-up resten en vuil blijven makkelijker in de poriën achter, waardoor ze zichtbaarder blijven.

3. Schade door de zon
Een huid die veel in de zon is geweest wordt na verloop van tijd steeds dikker. De huidcellen rond de randen van de poriën nemen toe, waardoor ze groter lijken.

4. Hormonen
Vrouwen hebben vaker last van grove, zichtbare poriën door de hormonale veranderingen die ze iedere maand doormaken. Tijdens de menstruatie wordt de huid vaak vetter en de poriën groter.

5. Erfelijkheid
Hebben één of beide ouders last van grove poriën dan is de kans dat het bij jou ook zo is, groter. Helaas!

Behandeling grove poriën

Één van de meest hardnekkige en moeilijk te behandelen huidproblemen zijn grove, verwijdde poriën. Poriën bevatten geen “spiertjes”, het zijn dus geen openingen die van het ene op het andere moment kunnen veranderen van grootte. Er is dus ook geen wonder crème die poriën “even snel” kan verkleinen. Bij de behandeling van grove poriën richten wij ons daarom op algehele huidverbetering. Het doel is om weer een frisse en gezonde huid te krijgen. Je kunt een paar dingen zelf oppakken om poriën minder opvallend te laten lijken, én te voorkomen:

1. Goed reinigen
Zorg er voor dat je huid schoon is zodat vuil, talg en zweet zich niet in de poriën kunnen opstapelen. Vermijd producten die uitdrogende, irriterende ingrediënten bevatten want deze stimuleren de talgproductie en maken je huid enkel vetter. Oeps, dat wil je echt niet! Gebruik alleen milde, in water oplosbare gezichtsreinigers en nooit zeep in vaste vorm. Zeep in vaste vorm bevat vaak ingrediënten die de poriën kunnen verstoppen. En reinig óók `s ochtends je huid na het herstelproces van de nacht.

2. Exfoliëren
Het is bovendien belangrijk om minimaal een keer per week je dode huidcellen te verwijderen door gebruik te maken van een exfoliant. De beste manier om grote poriën diep te reinigen is een product op basis van salicylzuur. Salicylzuur (Beta Hydroxy Acid) maakt dode huidcellen los, dringt tot diep in de poriën door en laat ze schoon achter. Te veel talg kan zich hier dan niet meer ophopen en de porie krijgt zijn oorspronkelijk vorm terug.

3. Vitamine A, B3 en C
Gebruik producten die anti-oxidanten (vitamine C) en celherstellende ingrediënten bevatten want deze helpen de huid te herstellen. Deze ingrediënten zorgen voor een egale, gezonde, stralende huid en helpen bij de aanmaak van collageen. Let er wel op dat je uitsluitend een product met een dunne textuur gebruikt. Een te volle crème zal je huid eerder verstoppen.
Verbeter de celvernieuwing door het gebruik van Vitamine A (retinol), dan zullen je poriën ook normaler functioneren
Het volgende super ingrediënt voor grove poriën: Niacinamide (vitamine B3). Het helpt bij het zichtbaar verkleinen van grove poriën en het verstevigen van opgerekte poriën. en ook nog eens effectief bij rimpelvorming en doffe huid.

4. Hyaluronzuur
Mooi, mooi mooi, kies voor producten met hyaluronzuur, dat vocht vasthoudt. Hyaluronzuur hydrateert de huid en gaat zo volumeverlies tegen. En helpt dus je huid!

5. Geen vette crèmes
Gebruik geen huidverzorgingsproducten die poriën verstoppen, die ervoor zorgen dat je klieren te veel talg produceren of die te agressief zijn. Vermijd dus het gebruik van producten die een volle textuur hebben.

6. Gebruik voedingssuppletie
Wanneer de oorzaak niet op korte termijn op te lossen is, is het raadzaam de huid te voorzien van extra vitamines, anti-oxidanten en mineralen via voedingssupplementen. Hiermee help je je huid van binnenuit! Mijn tip: https://hohi.nl/product/cellics-cell-pure-lets-detox-2/

7. Professionele peeling
Ga naar een professionele schoonheidsspecialist die met de juiste producten je huid kan aanpakken. De specialist kan mee-eters verwijderen zonder je huid te beschadigen. Wil je echt af van je grauwe, grove huid dan kan je een professionele peeling overwegen. Er zijn verschillende soorten peelings: Fruitzuurpeelingen zoals Glycolzuurpeeling (oppervlakkige peeling) en lactic (melkzuur), en ook een chemische peeling, TCA Peeling geeft mooie resultaten.

Kijk samen met je PUUR Huidspecialiste welke behandeling het beste bij je past! Link naar onze huidinstituten: https://puur-huidinstituut.nl/

De gouden TIP: “Pak grove poriën aan op jonge leeftijd.” Op latere leeftijd blijft het een lastig fenomeen om geheel te verminderen!

Nog een paar TIPS van mij als huidspecialist:

  1. Gebruik een reiniging die perfect bij je huid past! een verkeerde reiniging veroorzaakt juist grove en vergrootte poriën. En reinig twee maal per dag! In de avond, maar zeker ook in de avond!
  2. Zware, dikke make-up sluit je huid af en verstopt de poriën. Kies een mineraal poeder!
  3. Gebruik minimaal 1 x per week een exfoliant met salicylzuur: Ik ben fan van https://hohi.nl/product/pascaud-salicylic-exfoliator/
  4. En laat je alsjeblieft goed informeren en behandelen bij een professioneel huidspecialist! Zomaar op de bonnefooi iets gebruiken levert je vaak te weinig resultaat op!

Vragen? Stel ze gerust. We staan met liefde voor je klaar!

Liefs Edith
Huidspecialiste en eigenaresse PUUR Huidinstituut & Het Online Huidinstituut hohi.nl

Edith Naaiijkens