Een stralende huid begint bij de juiste verzorging, en een essentieel onderdeel daarvan is regelmatig exfoliëren. Maar waarom is het eigenlijk zo belangrijk om aandacht te besteden aan het verwijderen van dode huidcellen? Laten we duiken in de wereld van exfolianten en ontdekken waarom ze een sleutelrol spelen in het behouden van een jeugdige en gezonde huid.

Waarom exfoliëren noodzakelijk is. 

1. Verwijderen van dode huidcellen voor actieve huidvernieuwing

Met het verstrijken van de tijd vertraagt de natuurlijke vernieuwing van onze huid. Het verwijderen van dode huidcellen is cruciaal om de huid actief te houden, vooral naarmate we ouder worden. Dit proces geeft de huid de mogelijkheid om zich te vernieuwen, waardoor we een frisse en jeugdige uitstraling behouden. Dode huidcellen zullen zich opstapelen wanneer deze niet verwijdert worden, met een doffe grauwe huid als gevolg.

2. Betere opname van huidverzorgingsproducten

Een goed geëxfolieerde huid is als een schoon canvas. Door regelmatig te exfoliëren, verbeter je de opname van je favoriete huidverzorgingsproducten. Hierdoor kunnen actieve ingrediënten dieper doordringen, wat resulteert in een effectievere werking van je skincare-routine.

3. Verhelderen van pigmentvlekjes en de doffe futloze huid

Exfoliëren speelt ook een belangrijke rol bij het verminderen van pigmentvlekjes en het bevorderen van een egale teint. Door de ophoping van dode huidcellen te verminderen, krijgt de huid de kans om gelijkmatiger te stralen en wordt de zichtbaarheid van ongewenste pigmentatie verminderd.

Wat is het verschil tussen een dieptereiniging en een exfoliant?

Helemaal niets want het is beiden hetzelfde. Door het gebruik van een exfoliat reinig je je huid en poriën tot in de diepte. Een dieptereiniging dus. Zuren kunnen tot in de diepere lagen van je huid doordringen en daar hun positieve bijdrage leveren aan celvernieuwing.

Soorten exfolianten:

Nu we de voordelen van exfoliëren hebben besproken, laten we eens kijken naar de verschillende soorten exfolianten die beschikbaar zijn.

  1. Mechanische Scrubs: Deze bevatten korreltjes die dode huidcellen fysiek verwijderen. Let op: grove korrels kunnen krassen veroorzaken en de huid gevoeliger maken voor onder andere pigmentatie en roodheden.
  2. Enzymatische Peelings: Deze werken op basis van enzymen die eiwitten afbreken en dode huidcellen oplossen, waardoor de huid op een mildere manier wordt geëxfolieerd.
  3. Zuren zoals Melkzuur, Salicylzuur & Glycolzuur: Deze (fruit)zuren lossen dode huidcellen op en stimuleren celvernieuwing.

 

Hoe kies je de juiste exfoliant?

Voor wekelijkse onderhoud is een enzymatische peeling ideaal. Voor intensievere resultaten en bij specifieke huidproblemen is het raadzaam een huidspecialist of huidtherapeut te raadplegen voor advies over geschikte exfolianten. Voor de huid van het lichaam adviseren wij een milde scrub.

 

Hoe vaak moet je exfoliëren?

De frequentie van exfoliëren hangt af van je huidtype, en je huidconditie. Over het algemeen wordt aanbevolen om minimaal één keer per week te exfoliëren, maar bij acné kan dit vaker nodig zijn. Laat je goed adviseren door de huidprofessional. De huidspecialisten nemen ruim de tijd voor je tijdens het huidadvies gesprek met digitale huidscan.

 

Exfoliëren in het huidinstituut, de meest intensievere manier om je huid veilig te ontdoen van dode huidcellen

In de huidinstituten van PUUR Huidinstituut zijn er geavanceerde exfoliatietechnieken beschikbaar, zoals microdermabrasie, Pascaud peelingen, en pH formula resurfacing. Deze behandelingen gaan dieper en gebruiken krachtigere werkstoffen voor een intensievere huidverjonging. Tevens werken wij met medische peelings zoals TCA, Jessner peeling, PRX-T33 en combinaties van zuren.

 

Conclusie; een jeugdige, gezonde en stralende huid start met exfoliëren

Of je nu thuis een milde exfoliant gebruikt of de expertise van een huidspecialist in het instituut zoekt, het regelmatig exfoliëren van je huid is de sleutel tot een jeugdige, stralende teint. Investeer in je huid en ontdek het verschil dat exfoliëren kan maken voor een gezonde en stralende gloed.

 

“Alleen het allerbeste voor je huid bij PUUR Huidinstituut!” De eerste stap naar een mooie huid is een bezoek aan PUUR! Heb je vragen, stel ze dan aan de huidprofessionals van PUUR Huidinstituut. Of bezoek ons voor een vrijblijvend huidadvies gesprek en huidscan.

Benieuwd naar mijn exfoliërende favorieten? Ik zet ze voor je op een rijtje:

Pascaud Enzyme Peel, mijn favoriete enzymatische peeling, en bovendien voor vrijwel ieder huidtype geschikt. Op een milde manier je huid ontdoen van teveel aan dode huidcellen. Je huid geniet hiervan!

Forlle’d Hyalogy P-effect Peeling Lotion; een mild peelende lotion voor dagelijks gebruik. Een perfecte combinatie van melkzuurbacteriën, melkzuur en appelzuur. Elke dag? jazeker!

pHformula DERMABRASION Cream, dé topper van combinatie van zuren voor thuis! Stevige exfoliant die je huid direct laat stralen. Laat je wel goed adviseren want dit is een intensieve boost. Ook zeer geschikt voor de vettere huid en de mannenhuid!

 

Liefs Edith,
Huidspecialist en eigenaresse PUUR Huidinstituut Breda – Prinsenbeek & Oosterhout

edith naaijkens schoonheidsspecialist huidspecialist puur huidinstituut

Edith Naaiijkens