Alcohol in huidverzorging: wat je moet weten … Wanneer we het over alcohol in huidverzorging hebben, komen er verschillende aspecten aan bod. We onderzoeken niet alleen de effecten van het consumeren van alcohol op de huid, maar bespreken ook de verschillende soorten alcohol die in huidverzorgingsproducten voorkomen. Laten we beginnen met de soorten alcohol die vaak in huidverzorgingsproducten worden gebruikt. Er zijn hoofdzakelijk twee categorieën:
- Gedenatureerde alcohol
- Vette alcohol
Gedenatureerde alcohol
Gedenatureerde alcohol wordt in huidverzorging gebruikt als oplosmiddel, maar ook als conserveringsmiddel: alcohol doodt namelijk bacteriën en kan er zo voor zorgen dat een product langer houdbaar is. Soms wordt een heel klein percentage gedenatureerde alcohol toegevoegd om één enkel ingrediënt op te lossen, en zal er niet veel van in het product zitten. 2 Gedenatureerde alcohol kun je in de ingrediëntenlijst op je product terugvinden onder een aantal namen. Deze zijn:
- Alcohol Denat
- Denatured alcohol
- SD alcohol
- Ethanol
- Ethyl alcohol
- Benzyl alcohol
- Isopropyl alcohol
Deze vorm van alcohol wil je liever niet in je huidverzorgingsproduct hebben, in ieder geval niet hoog in je ingrediëntenlijst. Maar waarom?
Alcohol werkt vetoplossend. En vetten zijn een heel belangrijk onderdeel van onze huidbarrière. Zo zorgen vetten er o.a. voor dat het vocht in de huid beter vastgehouden wordt en vormen de vetten op je huid een natuurlijke beschermingslaag tegen allerlei stoffen die je niet in je huid wilt hebben. Wanneer je te veel van deze alcohol op de huid krijgt, zal je huidbarrière verslechteren, waardoor er veel vocht uit de huid kan verdampen en je dus een huid krijgt met een vochttekort. En een vochttekort is een grote oorzaak van huidveroudering, maar ook van allerlei andere huidaandoeningen.
Een verminderde barrière zorgt er ook voor dat de huid als het ware openstaat voor schadelijke stoffen van buitenaf die onze cellen kunnen beschadigen, zoals vrije radicalen, maar ook voor UV-straling waardoor pigmentvlekken kunnen ontstaan.
Daarnaast moeten we ook kijken naar wat gedenatureerde alcohol met het microbioom van de huid doet. Op onze huid leven namelijk diverse bacteriën die zorgen voor ons natuurlijke immuunsysteem en een eerste bescherming vormen tegen indringers zoals virussen en andere ziektekiemen. Gedenatureerde alcohol doodt de slechte, maar ook de goede bacteriën en is dus een aanslag op het microbioom en daarmee op ons immuunsysteem van de huid.
Vette alcohol
En nu vette alcohol: Vette alcoholen hebben daarentegen een andere werking. Deze soorten alcohol dienen als emulgator in huidverzorgingsproducten en hebben juist een vochtbindende werking op de huid. Ze zorgen er dus voor dat het vocht beter vastgehouden wordt en niet kan verdampen. Dit is dus een zeer goede eigenschap. Vette alcoholen kun je herkennen aan de volgende benamingen:
- Cetyl alcohol
- Cetearyl alcohol
- Myristyl alcohol
- Behenyl alcohol
Maar ook wanneer we alcohol nuttigen, en zeker in overvloedige mate, doet dit iets met onze huid. Alcohol wordt gezien als trigger voor het veroorzaken en verergeren van huidveroudering en andere huidaandoeningen omdat het ook van binnenuit de doorlaatbaarheid van de huid vergroot en de samenstelling van onze vetten in de huid verandert. Ook hier zien we dus een aantasting van onze huidbarrière. Daarnaast nemen belangrijke nutriënten, die essentieel zijn voor een gezonde huid, af. Zo kunnen bijvoorbeeld bètacaroteen en retinol in de huid niet goed omgezet worden in vitamine A, een zeer belangrijke vitamine voor de huid.
MAAR… alcohol heeft ook invloed op je darmen, en daarmee ook op je huid!
Alcohol vermindert niet alleen de barrière en het microbioom van de huid maar ook die van de darmen. Door de antibacteriële werking van alcohol worden ook de goede bacteriën in de darmen gedood, waardoor er een dysbiose van het darmmicrobioom ontstaat, met allerlei vervelende gevolgen van dien. Doordat de doorlaatbaarheid van de darmwand hierdoor vergroot wordt, kan het “Leaky gut syndrome” ontstaan, waarbij stoffen letterlijk in en uit de darmen kunnen lekken. Hierdoor ontstaan laaggradige ontstekingen. Deze kunnen allerlei aandoeningen veroorzaken en verergeren. Omdat het darmmicrobioom in nauw contact staat met het microbioom van de huid, heeft dit dus zeker weerslag op de gezondheid van onze huid.
En nu over op het drinken van een wijntje of een biertje…
De hoeveelheid alcohol die we mogen drinken zonder consequenties voor de huid is lastig te zeggen. Er zijn nog geen grootschalige onderzoeken die daar antwoord op geven. Het is belangrijk dat we ons bewust zijn van de negatieve effecten van alcohol op ons lichaam én onze huid, zodat we zelf een goede afweging kunnen maken.
Toch bevatten, onder andere, bier en wijn nutriënten die een positieve invloed op onze gezondheid en ook onze huid hebben. Deze nutriënten heten polyfenolen. Polyfenolen zijn krachtige antioxidanten die histamine remmen, ontstekingen tegengaan, de aanmaak van collageen, elastine en hyaluronzuur bevorderen, hyperpigmentatie verminderen en de bloedvaten verbeteren. Dit zijn mooie voordelen voor onze huid.
Daarnaast zorgt het nemen van een biertje of wijntje op z’n tijd voor de aanmaak van endorfine: een echt gelukshormoon. Endorfine vermindert stress en pijnklachten en verhoogt de weerstand. Dit heeft automatisch ook effect op de huid. Ook de weerstand van onze huid verbetert, en een vermindering van stress zorgt voor een vermindering van huidveroudering. Want stress is een grote factor in de toename van vrije radicalen die onze gezonde huidcellen beschadigen.
Mijn advies? Geniet bewust en met mate van dat glaasje wijn of biertje. Wees je bewust van de effecten van alcohol op je lichaam en huid, en kies verstandig je huidverzorgingsproducten om een gezonde, stralende huid te behouden.”
Liefs Bertine,
Huidspecialist PUUR Huidinstituut