Ken je dat? Je zit heerlijk ontspannen op het terras of op de fiets en dan overvalt het je … niet beschermd tegen de zon, helemaal vergeten extra zonbescherming aan te brengen.

Zonbescherming: Eerst vertel ik je meer over de effecten van UV straling. Daarna geef ik je extra tips en mijn favoriete producten om altijd goed beschermd te zijn, ook bij onverwachte situaties!

De zon is een bron van energie en leven, de warmte voelt heerlijk aan en geeft een goede “mood”. Maar de ultraviolette (UV) straling die de zon uitstraalt kan schadelijk zijn voor onze huid. UVA- en UVB-stralen kunnen beiden de huid beschadigen en leiden tot zonnebrand, huidveroudering, pigmentvlekken veroorzaken en zelfs huidkanker geven. Het kiezen van een goede zonbescherming is daarom essentieel om onze huid te beschermen tegen de schadelijke effecten van UV-straling.

 

Wat is het verschil tussen UVA en UVB stralen?


Ik leg het je uit:

UVB = Burn & UVA = Aging

Wat je moet weten over UVA:

UVA-stralen zijn het hele jaar aanwezig (zelfs op bewolkte dagen) en dringen diep door in de huid. Ze zijn verantwoordelijk voor vroegtijdige huidveroudering, zoals rimpels en pigmentvlekken, en kunnen ook bijdragen aan het risico op huidkanker.

UVA

 • Is altijd aanwezig, ook als de zon niet schijnt (95%).
 • UVA gaat gedeeltelijk door glas en kleding heen.
 • UVA dringt door tot in de lederhuid en gaat dus dieper in de huid dan UVB.
 • UVA straling zorgt voor huidveroudering, aging door de vrije radicalen die er vrijkomen in de huid.
 • UVA veroorzaakt een bruine verkleuring, opeenstapeling van pigment. Een vorm daarvan is melasma.
 • UVA straling is ook de veroorzaker van het melanoom, een agressieve huidkanker.
Wat je moet weten over UVB:

UVB-stralen zijn sterker dan UVA-stralen, maar dringen niet zo diep door in de huid. Ze zijn verantwoordelijk voor zonnebrand en kunnen ook leiden tot huidkanker. UVB-stralen zijn sterker tijdens de zomermaanden en op hogere hoogtes.UVB

 • Wordt gedeeltelijk uitgefilterd door de ozonlaag en bereikt dus de aarde (5%).
 • Bewolking en glas houdt UV-B straling tegen.
 • UV-B dringt door tot in de opperhuid, de bovenste laag van de huid.
 • UVB zorgt voor de bruining en aanmaak van vitamine D.
 • UVB veroorzaakt verbranding van de huid (burning) indien niet goed beschermd.
UVC wordt gelukkig (nog) door de ozonlaag gefilterd want deze UV-C is een zeer intensieve zonsterkte en schadelijk.

Drie verschillende typen filters in een zonbeschermingsproduct, en wat doen ze op je huid?

 1. Organische filters. Ook wel chemische filters genoemd. Trekken in de huid en absorberen de UV-straling, wordt omgezet in een niet schadelijke vorm.
 2. Anorganische filters. De fysische filters, leggen een laagje óp je huid en zorgt voor een weerkaatsing van licht. Dit kan door bijvoorbeeld mineralen zoals titanium dioxide.
 3. Antioxidanten zorgen voor bescherming tegen de vrije radicalen en werken in je huid tegen de negatieve effecten.

TIPS om tegen de zon te beschermen:

 • Zorg ervoor dat je elke 2 uur opnieuw beschermt tegen de UV stralen. De werkzaamheid van je SPF neemt snel af en bijsmeren is dus echt noodzakelijk.
 • Hoe hoger de zonbeschermingsfactor, hoe beter de bescherming, maar het is nog steeds belangrijk om het product regelmatig opnieuw aan te brengen, ongeacht de SPF.
 • Draag een petje of een zonnehoed, heel charmant en deze zomer liggen er hele mooie varianten in de winkels.
 • Vermijd de zon tussen 12 en 15 uur.
 • Kies een product met een SPF (Sun Protection Factor) die geschikt is voor jouw huidtype. Vettere huid, kies dan een luchtig SPF product.
 • Kijk ook naar de omstandigheden waaronder je wordt blootgesteld aan de zon bijvoorbeeld op het water of hoog in de bergen.
 • Breng je zonnebrandcrème voldoende dik aan voordat je gaat zonnen.
 • Breng de SPF een half uur voordat je de zon ingaat aan! Wanneer je pas gaat smeren op het moment dat je al een zonnebrand voelt opkomen, is het vaak al te laat.

Negatieve effecten van de zon vermijden en toch een mooie zomerse teint?

Ga dan voor een zelfbruiningsproduct, ook wel een tanning product genoemd. De producten van Marc Inbane zijn veilig en verantwoord en zijn makkelijk aan te brengen voor een dagenlang bruin effect.

SUN FACTS

“Wist je dat er ook voedingssuppletie producten zijn die voor mooie bruining zorgen en verlenging van de bruine teint? Pascaud heeft ook een speciaal voedingssupplement om jouw huid van binnenuit te helpen voor zonbescherming: Bronzestim. Ook het herstel na het zonnen gaat sneller en beter.”
 
“Een hogere SPF biedt een betere bescherming, maar het is nog steeds belangrijk om het product regelmatig opnieuw aan te brengen”

“Voorkom verbranding: door zonverbranding wordt de natuurlijke bescherming van je huid beschadigd en aangetast, en kan dit uiteindelijk leiden tot huidkanker.”
 
“Ook met een SPF 50 krijg je een mooie bruine teint, alleen dan op een veilige en regelmatigere wijze”

 

Mijn favoriete SPF producten op een rijtje:

phformula sun powder kopen forlle`d kopen online hyaluronzuur sun spf uv defense pascaud spf sun phformula sun cc cream spf huidveroudering

Alle tips heb ik gelinkt naar de webshop van Het Online Huidinstituut maar natuurlijk zijn deze favorieten ook te koop in de huidinstituten.

 

1. Pascaud UV Defense; een volwaardige hydraterende en anti-aging dagcrème met zeer hoge SPF. Nu in een extra voordelige 100 ml verpakking verkrijgbaar. Een bestseller!

2. Soms is insmeren met een crème net even niet handig, heb je net een mooie make-up en wil je geen crème erover smeren! En daarom kan ik  pHformula SUN Powder SPF 30 écht niet meer missen #musthave en zit standaard in mijn werk- en in mijn handtas! SPF in POEDERVORM, NEUTRALE KLEUR, EN OVER MAKE-UP AAN TE BRENGEN. Ideaal, zeker voor de onverwachtse momenten zoals het terras!

3. Forlle’d Hyalogy UV Intense Protector SPF50 biedt naast een perfecte zonbescherming antioxidanten om mijn huid te beschermen tegen vrije radicalen. Sterk werkzaam tot diep in mijn huid. Sowieso een enorme Forlle`d fan! Jij ook?

4. en als ik wel spf wil maar geen foundation dan kies ik voor pHformula CC cream SPF 30+. Dit een SPF met een gekleurd tintje. Daarna poeder ik dan om het uur bij met de  pHformula SUN Powder SPF 30

Zoals je ziet zorg ik áltijd voor een bescherming, ook als het winter is en zelfs als ik de hele dag achter de computer zit. Want ook blauw licht geeft schade aan je huid. PC, TV, telefoon en tablet, ook dan is bescherming belangrijk: Dr. K. Repair & Protect HEV Night Shield

Of ik dan niet bruin wil worden?

JAWEL HOOR, dan kies ik voor de Perle Drops van Marc Inbane. Enkele druppels door mijn dagcrème of bodylotion en welkom zomerse teint!

 

marc inbane perle drops tanning

 

“Huidschade, huidveroudering en huidkanker voorkomen is beter dan genezen. Zorg goed voor je huid en voor jezelf! Bescherm je huid altijd met een goede SPF! “

Liefs Edith,
Huidspecialiste en eigenaresse van PUUR Huidinstituut
en Het Online Huidinstituut www.hohi.nl

Bron: Pascaud

Edith Naaiijkens